Ekonomi

Türkiye’nin resmi rezerv varlıkları %11,8 arttı

Resmi rezerv varlıklar bir önceki aya göre yüzde 11,8 artarak 108,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Haziran 2023 yılı ‘Uluslararası Rezervler ve Döviz Likidite Gelişmeleri’ bilgilerini yayınladı.

Buna göre, resmi rezerv varlıklar bir önceki aya göre yüzde 11,8 artarak 108,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu dönemde alt kalemlerin prestijiyle birlikte döviz varlıkları bir önceki aya göre yüzde 23,6 artarak 59,6 milyar dolara, altın rezerv varlıkları ise yüzde 0,2 artarak 41,4 milyar dolara ulaştı.

Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası’nın önceden belirlenmiş 1 yıl ve daha kısa vadeli döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden kaynaklanan yükümlülükler) bir önceki aya göre yüzde 0,5 artarak yaklaşık 51,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu tutarın yaklaşık 43,3 milyar doları anapara ve 8,2 milyar doları faizden oluştu.

Ayrıca Merkez Bankası’nın yurt içi ve yurt dışı bankalarla swap işlemlerinden doğan net döviz ve altın yükümlülüğü yaklaşık 60,1 milyar dolar, söz konusu fiyat ise bir ay vadeli 13,5 milyar dolar oldu.

Şarta bağlı döviz çıkışları, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ve diğer yükümlülüklerden (döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılık bloke hesapları ve akreditifler) oluşmaktadır. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 2,1 azalarak 48,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. – İSTANBUL

haberfethiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu