İş

Work Trend Index 2023: Yapay zeka çalışma hayatını nasıl değiştirecek?

Microsoft 365 Copilot Erken Erişim Programı ile birlikte Work Trend Index 2023 Raporu’nun sonuçlarını açıklayan Microsoft, iş liderlerinin ve çalışanlarının yeni nesil yapay zeka teknolojilerine yaklaşımlarına ışık tutuyor. 31 ülkeden iş dünyasının 31.000 paydaşı ile görüşülerek gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları, yapay zekanın dijital iş yükünü hafiflettiğini ve çalışanların katma değeri yüksek işlere odaklanması için daha fazla zaman yarattığını ortaya koyuyor.

MicrosoftHer gün milyonlarca kişinin kullandığı Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Outlook ve Microsoft Teams gibi programlara yaratıcı yapay zeka özellikleri ekleyen . Microsoft 365 Yardımcı Pilot Geçen ay tanıttı. Bugün Microsoft 365 Copilot’a daha kapsamlı erişim ve uygulamanın yeni özellikleri hakkında bilgiler açıklandı. Yapay zekanın çalışma hayatına etkilerine odaklanmak İş Eğilim Endeksi 2023 RaporuSonuçlar kamuoyu ile de paylaşıldı.

Work Trend Index 2023, çalışma hayatının “insanların yetişemeyeceğinin ötesinde” bir hızla aktığına ve bunun inovasyonu etkilediğine dikkat çekiyor. Yeni nesil yapay zeka çözümlerinin iş yükünü azaltacağı belirtilen raporda; Yapay zekayı herkesten önce benimseyen şemaların, yaratıcılığın ve verimliliğin yükseleceği bir geleceğin temellerini atacağı vurgulanıyor. Yeni nesil yapay zeka ile angarya olarak nitelendirilen işlerin ortadan kalkacağını ve yaratıcılığa yer açılacağını belirten Prof. Microsoft CEO’su Satya Nadella, “ Yapay zeka tabanlı araçlar, dijital iş yükünü azaltmak, yapay zeka yeteneklerini artırmak ve ekipler için daha verimli çalışmak için harika bir fırsat sunuyor.” diyor.

Work Trend Index 2023 Raporu, kuruluşlarında yapay zeka tabanlı teknolojileri anlamayı ve bilinçli bir şekilde uygulamayı amaçlayan iş liderleri için üç konuyu vurgulamaktadır:

  1. Dijital iş yükü yeniliği engelliyor: Herkesin “dijital angarya” olarak nitelendirdiği pek çok şeyle uğraşmak zorunda kaldığı günümüz dünyasında, verilerin, e-postaların ve yazışmaların boyutu işlenemeyecek boyutlara ulaştı. Dijital iş yüküyle başa çıkmak için harcadığımız her dakika, yaratıcı işlere ayırabileceğimiz zamanı çalıyor. Çalışanların %64’ünün işlerini tamamlayacak zamanı ve gücü yok; aynı zamanda yenilikçi ve stratejik düşünme konusunda da zorluk yaşadıklarını belirtmektedirler. Microsoft 365 çalışanları zamanlarının %57’sini bağlantı kurarak geçiriyor; ayrıca zamanlarının yalnızca %43’ünü yaratıcı çalışmalar için kullandıklarını söylüyor.

 

2. Çalışan ve yapay zeka işbirliği: Çalışanlar için azalan iş yükünün verdiği rahatlık, işini kaybetme korkusunu ortadan kaldırır. Yöneticiler yapay zekayı çalışanları değiştirmek için değil, onları güçlendirmek için kullanır. Çalışanların %49’u yapay zekanın işlerini elinden almasından endişe duyduğunu belirtirken; İnsanların %70’i yapay zekaya olabildiğince fazla iş yaptırarak iş yüklerini hafiflettiklerini söylüyor. Yöneticiler, yapay zekanın çalışan sayısını azaltmaya değil, işyerinde verimliliği artırmaya katkı sağlayan değerli bir araç olduğuna dikkat çekiyor.

 

3. Her çalışanın yapay zeka yeteneğine ihtiyacı vardır: Yakın gelecekte yapay zeka mühendislerininkine benzer yeni yetkinliklerin sadece yapay zeka uzmanları için değil, her çalışan için edinilmesi ihtiyacı doğacaktır. Rapora göre iş adamlarının %82’si yapay zeka çağında çalışanların yeni yetkinlikler kazanmasının zorunlu hale geleceğini öngördüklerini paylaşıyor; Mart 2023’ün prestijiyle birlikte LinkedIn ABD’de GPT ile ilgili işlerin geçen yıla göre %79 arttığı görülüyor. Yapay zeka etrafında şekillenen bu yeni beceri seti ve iş taleplerinin özgeçmişten iş ilanlarına kadar her alanda etkili olması bekleniyor.

 

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşıyor Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent ÖzbilginDijital iş yükünün her geçen gün katlanarak arttığına dikkat çeken “ Teknolojimizi ülke çapında geliştirmek için bilişim alanında daha yetkin iş gücü yetiştirmeye yatırım yaparken, bireylerin iş süreçlerinde daha verimli çalışmasını sağlayacak çağdaş iş çözümlerimizi yeniliyor ve geliştiriyoruz. Yeni nesil yapay zekanın en büyük başarısı, çalışanlar olarak daha yaratıcı olmamıza, çalıştığımız alanlarda uzmanlaşmamıza ve katma değer yaratan yenilikçi işlere odaklanmamıza yardımcı olurken, zamanımızı alan el işlerini kolaylaştırmasıdır. her gün daha hızlı, daha verimli ve otomatik olarak yapılması için. Yeniliklerin, girişimlerin ve yatırımların filizleneceği heyecanlı bir dönem bizi bekliyor.” söz konusu.

Yapay zeka çağında işletmeleri güçlendirmek için özel davetle Microsoft 365 Copilot Erken Erişim Programını küresel 600 müşteriyle paylaşan Microsoft, Microsoft 365 Copilot ve Microsoft Viva’ya aşağıdaki yeni yeteneklerin de ekleneceğini duyurdu:

  • Beyaz Tahta Yardımcı Pilot Microsoft Teams ile toplantılar ve beyin fırtınaları daha yaratıcı ve etkili hale geliyor. Kullanıcılar, diyalog dilini kullanarak Copilot’tan yeni fikirler üretmesini, fikirleri temalara göre düzenlemesini, fikirleri hayata geçiren tasarımlar oluşturmasını ve Beyaz Tahta içeriğini özetlemesini isteyebilir.
  • DALL-E entegrasyonu OpenAI’nin görüntü oluşturucusu ile PowerPoint’in Yardımcı Pilotunda da çalışabilir. Böylece kullanıcılar, Copilot’tan içeriklerini güçlendirecek özel görseller oluşturmasını isteyebilir.
  • Outlook Yardımcı Pilotu yanı sıra koçluk için ipuçları; Daha net, daha iyi üslup ve duygu ile etkili mailler yazmak ve daha iyi bir bağ kurmak için öneriler paylaşılır.
  • OneNote Yardımcı Pilotuİstemi kullanarak, müşterilerin ihtiyaç duyduklarına daha kolay erişmelerine yardımcı olmak için planlar hazırlamak, fikirler geliştirmek, listeler yapmak ve bilgileri düzenlemek mümkün hale gelir.
  • Viva Learning Yardımcı Pilotu kullanıcılar, konuşma arabirimini kullanarak beceri geliştirme formülleri oluşturabilir; ilgili eğitim kaynaklarını keşfedebilir ve kendilerine atanan eğitimler için programlarını belirleyebilirler.

 

Tüm müşterilerinin yapay zeka çağına hazır olmasına katkıda bulunmayı hedefleyen Microsoft, tüm Microsoft 365 E3 ve E5 müşterilerine hitap eden yeni bir yetkinlik başlattı. Yardımcı Pilot için Semantik Dizin de tanıttı. Konuyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler, resmi Microsoft Blog ve Microsoft 365 Blog’u ziyaret edebileceği gibi, yeni Work Trend Index 2023 Raporu’na da internetten ulaşabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu