Haber

Milli Eğitim Bakanlığı açıkladı! Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren düzenlemeler

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı.

– Mevzuat değişikliğine göre özel okullardaki orta sınıfların öğrenim ücreti belirlenirken bir önceki yıl ilan edilen ücret, mevcut öğrenciler için kayıt sözleşmesindeki ücret dikkate alınacaktır.

– Özel öğretim kurumlarının fiyatları belirlenirken bir önceki yılın ortalama ÜFE ve TÜFE oranları esas alınarak üst sınır uygulanacaktır.

– Okullar, kayıt ve yatay geçiş işlemlerinde zeka testi ve benzeri uygulamaların sonucuna göre öğrenci seçemeyecek.

– Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi ve hafta sonu okul saatleri dışında özel eğitim kurslarına katılabileceklerdir.

Yeni düzenleme ile okulların orta sınıflarının eğitim-öğretim ücreti belirlenirken bir önceki eğitim-öğretim yılında ilan edilen ücret, öğrenim ücreti belirlenirken ise öğrenci kayıt sözleşmesinde belirlenen ücret dikkate alınacak. okula devam eden öğrencilerdendir.

Yönetmelikte yer alan ibareye göre “bu ücretlere (geçen yıl iç ÜFE ortalaması + bir önceki yıl ortalama TÜFE) +5’ten fazla artırılamaz.”

ZEKA TESTİNE KARŞI ÖĞRENCİ SEÇİLMEZ

Yönetmelik kapsamında özel okul ve kurslarda kontenjan, çalışma programı, çalışma saatleri, öğrenci ve kursiyer kayıt işlemlerine ilişkin düzenlemeler yapıldı.

Buna göre okullar, kayıt ve yatay geçiş süreçlerinde zeka testleri ve benzeri uygulamaların sonucuna göre öğrenci seçemeyecek. Tam gün eğitim özel okullarda verilecek.

İlçe, il veya ülkenin genel hayatını etkileyen salgın hastalık, doğal afet, olumsuz hava koşulları gibi durumlarda kota düzenlemeleri Bakanlıkça ayrıca belirlenebilir.

Özel eğitim kurslarında sınıf mevcudu 18 kursiyeri geçemez. Lise ve dengi okul öğrencileri hafta içi ve hafta sonu okul saatleri dışında özel eğitim kurslarına katılabileceklerdir.

ÇALIŞMA TAKVİMİ VE SAATLERİ PAYLAŞILACAK

Mesleki eğitim merkezleri, uzaktan eğitim kursları ve sosyal etkinlik merkezleri gibi özel eğitim kursları da yıllık veya dönemsel çalışma çizelgeleri ile haftalık çalışma saatlerini milli eğitim müdürlüğüne gönderecek.

Türk müfredatını uygulayan uluslararası okullarda haftalık Türkçe ders programları ve Bakanlıkça onaylanan programlar uygulanabilecektir.

Özel öğretim kurumları, il milli eğitim müdürlükleri ile belediyeler arasında imzalanan ve Bakanlıkça onaylanan sosyal etkinlik merkezleri veya örgün eğitim programlarına ek olarak ücretsiz kurslar düzenlenmesine ilişkin işbirliği protokolü yapabilecek.

Özel eğitim derslerinde fen kümeleri öğrencilerin ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenmiştir. “Sosyal Bilimler” ve Bilim kümeleri şeklinde iki bilim kümesi tanımlanmıştır.

SÜRÜCÜ KURSU VE ÖZEL EĞİTİM MERKEZİ AÇILIŞ ŞARTLARI

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, kurucu gerçek kişi ise kurucunun temsilcisi, tüzel kişi ise vekilinin üniversitenin makine, motor, otomotiv, mekatronik, otobüs kaptanlığı, ulaşım ve trafik bölümü mezunu olması ve benzer lisans veya önlisans programları veya yüksek öğrenim. Mezun olmak kaydıyla rastgele bir motorlu taşıt sürücü kursunda en az 3 yıl eğitim çalışanı olarak çalıştığına dair belge talep etme kuralı kaldırıldı.

Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi açacaklardan, gerçek kişi ise kurucunun, tüzel kişi ise kurucu temsilcisinin üniversitelerin eğitim fakültelerinden mezun olduğunu belgelemeleri aranmayacak. öğretmen/uzman eğitmen olarak atanması veya herhangi bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde en az 3 yıl eğitim çalışanı olarak çalışmış olması.

2 YIL İÇİNDE TEKRAR OLACAK

Kurumlar, kurumsal düzenlemelerini 8 yılda bir Bakanlığın onayına sunacak. Öğrenci, okulda öğrenimine başladığı eğitim-öğretim yılında geçerli olan kurum yönetmeliğine göre okuldan mezun olur.

Yönetmeliğe eklenen kesintili unsurlara göre, hâlihazırda faaliyet gösteren özel okullar, haftalık ders programlarını ve müfredatlarını 2 yıl içinde yeniden düzenleyerek Bakanlığın onayına sunacak.

Dershane kurucularından, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almış ve program değişikliği talebinde bulunanların ilk iş gününe kadar değişiklik başvurusunda bulunmaları şartı aranır. 2023 yılı Temmuz ayı 1 yıllık süre içinde aranmayacaktır.

– Depreme dayanıklı binalara “geçici devir” hakkı

Depreme karşı sağlam ve sağlam bina bulmanın zor olması, depremden etkilenen okulların ve okullarda okuyan öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için birden fazla binada bire bir açılabilen okulların ve özel eğitim kurumlarının, binaları depreme karşı dayanıksız ve dayanıksız olduğu tespit edilenler 5 yıl süreyle kesintisiz aktarma yapabilecek. tedarik edilen.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu