Teknoloji

Apple Intelligence’ın iPhone 15 ve 15 Plus’ta neden kullanılamadığı ortaya çıktı

Apple, WWDC 2024 etkinliğinde Apple Intelligence’ı duyurduğunda, yapay zeka (AI) sisteminin yeni iPhone 15 ve iPhone 15 Plus modelleriyle uyumlu olmadığını söyleyerek oldukça fazla tepki topladı. Açıklamaya göre Apple Intelligence sadece Pro model telefonlarla çalışacak, dolayısıyla çoğu kişi bu özelliklerden yararlanamayacak.

Apple neden böyle bir hamle yaptığını açıklamasa da Apple analisti Ming-Chi Kuo, Medium’da yayınladığı bir rapor ile Apple’ın bu kararına neden olan bazı etmenleri ortaya çıkardı ve görünüşe göre her şey bellek ile ilgili.

Bildiğiniz gibi iPhone 15, 6 GB belleğe ve bir A16 Bionic işlemciye sahip. iPhone 15 Pro ise 8 GB belleğin yanı sıra bir A17 Pro çip kullanıyor. Bu bağlamda Apple Intelligence’ın A17 Pro ya da M1 çipe sahip bir cihaz gerektirdiği ve M1’in de en az 8 GB belleğe sahip olduğu göz önüne alınırsa her şeyin cevabı ortaya çıkıyor.

Kuo’nun tahminine göre, Apple Intelligence 2 GB ya da daha az yedek belleğe ihtiyaç duyuyor. Dolayısıyla A16 Bionic’te 6 GB belleğin büyük bir kısmı muhtemelen diğer işlemler tarafından kullanılacak ve Apple Intelligence için çok az yer kalacak. A17 Pro’nun 8 GB RAM’inde ise çok daha fazla boş alan bulunuyor.

Bu noktada Kuo’nun söyledikleri kulağa biraz varsayım gibi gelse de analist, iddialarını birkaç ilgi çekici nokta ile destekliyor. Öncelikle Kuo, Apple Intelligence’ın sıkıştırıldığında yaklaşık 0,7-1,5 GB yedek belleğe ihtiyaç duyan 3 milyar parametreli büyük bir dil modeli kullandığını belirtiyor. Yani bu A16 Bionic’in sağlayamayacağı bir kapasite.

Bunun yanı sıra, M1 çipi aslında A16 Bionic’ten daha az işlem gücüne sahip. Bu da Apple’ın A16 Bionic yerine M1 çipini tercih etmesinde temel etkenin işlem gücü olmadığını ve bunun yerine belleğin ön plana çıktığını gösteriyor.

İşlem gücünden bahsetmişken Kuo, Apple Intelligence ile Microsoft’un yapay zeka destekli Copilot+ PC’leri arasında ilginç bir karşılaştırma yapıyor. Apple Intelligence minimum 11 TOPS işlem gücüne ihtiyaç duyarken, Copilot+ PC’ler minimum 40 TOPS ile bunun neredeyse dört katına ihtiyaç duyuyor. Buradan yola çıkarak, Apple Intelligence’ın rakip cihazlarda çalışan yapay zeka modellerinden çok daha verimli olduğu ve bu nedenle bazı iPhone’ların yanı sıra daha güçlü Mac’lerde çalışabildiği anlaşılıyor.

Elbette bazıları Apple’ın yeni cihaz satmak için Apple Intelligence gereksinimlerini yüksek tuttuğunu da düşünüyor. Ancak bu, şirketin neden 4 yıllık M1 çip kullanıcılarını da ekosisteme dahil ettiğini açıklamıyor. Dolayısıyla bunun nedeni, Kuo’nun analizinde öne sürdüğü gibi teknik ayrıntılara bağlı olabilir.

haber-oguzlar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu