Haber

Çin’de Doxuri Tayfunu’nun neden olduğu sellerde can kaybı artıyor

Çin’in kuzeyinde Doxuri Tayfunu’nun yol açtığı seller nedeniyle başkent Pekin çevresinde ölü sayısının 33’e çıktığı bildirildi.

Yerel yönetimden yapılan açıklamada, batı eteklerinde bulunan Changping, Mintougou ve Fangshan ilçelerinde geçtiğimiz hafta şiddetli yağışların neden olduğu sellerde 59 bin evin yıkıldığı, 147 bin evin ve 15 bin hektar tarım arazisinin zarar gördüğü kaydedildi. şehrin.

Açıklamada, selde 5’i kurtarıcı olmak üzere 33 kişinin hayatını kaybettiği, 18 kişinin de kayıp olduğu belirtildi. Kentte daha önce 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 27 kişinin ise kayıp olduğu bildirilmişti.

Kent genelinde 1.29 milyon kişinin selden etkilendiği, sel nedeniyle 100’den fazla köprü ve çok sayıda yolun hasar gördüğü bildirildi.

Pekin Belediye Başkan Yardımcısı Xia Linmao, kentin 29 Temmuz ile 2 Ağustos arasında “tarihte ender rastlanan cephe yağmurları” ile karşı karşıya kaldığını ve 83 saatte yıllık ortalamanın yaklaşık yüzde 60’ına maruz kaldığını söyledi.

Kuzeybatıdaki Changping eyaletindeki bir rezervuar, son 140 yılda Pekin’de tek bir yerde ölçülen en yüksek yağış miktarı olan 4 gün boyunca metrekare başına 745 milimetre yağış kaydetti.

Heylongciang’da 187 bin kişi tahliye edildi

Öte yandan Doxiru Tayfunu’nun ardından ülkenin kuzeyini yeniden etkisi altına alan Khanun Tayfunu nedeniyle seller diğer kuzey illerini de etkilemeye devam ediyor.

Eyalet Taşkın Kontrol ve Kuraklığı Kötüye Kullanma Merkezi, Tianjin şehrinde 2. seviye alarm durumunu sürdürürken, Pekin şehri ile Hibey, Cilin ve Heylongjiang eyaletlerinde alarm seviyesini 3. seviyeye, Liaoning ve Shandong eyaletlerinde ise 4. seviyeye yükseltti.

Kuzeydoğu illerini ağır şekilde etkileyen Khanun Tayfunu nedeniyle, Hnan ve Hibey eyaletleri ile Tianjin kentini geçen Heylongciang eyaletine bağlı Hayhi Nehri ile Songhua Nehri’nin bazı kesimlerinde su seviyesinin tehlikeli derecede yükseldiği bildirildi.

Helonciang eyaletinde 374 bin kişi yağış ve selden etkilenirken, 187 bin kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Önemli tahıl üretim merkezlerinden biri olan bölgede 2 Ağustos’tan bu yana 6 ilde ilçe düzeyinde 37 yerleşim yerinin şiddetli fırtına, hortum ve sellere maruz kaldığı, 258 bin hektar tarım arazisinin zarar gördüğü bildirildi. Çin’in.

Eyalette 23.708 konut ve 149 köprü hasar gördü ve kullanılamaz hale geldi.

Hayhi Nehri havzasına 1 milyar yuanlık sel tazminatı

Maliye Bakanlığı ve Su Kaynakları Bakanlığı, taşkınların etkisini azaltmak için su toplama havzası olarak kullanılan 8 bölgedeki yerleşim yerlerindeki mali kayıpları karşılamak için merkezi bütçeden 1 milyar yuan (139,69 milyon dolar) kaynak ayrılacağını açıkladı. Dokusuri Tayfunu’nun Hayhi Nehri havzasında neden olduğu.

Başkent Pekin ve Tianjin kentini çevreleyen Hıbey vilayetinde taşkın kontrolü için 8 toplama havzası ve çeşitli büyüklüklerde 155 rezervuar oluşturulmuş, taşkın basıncını azaltmak için 1,8 milyar metreküp su ildeki toplama alanlarına yönlendirildi. aşağı tarafta.

Toplama havuzlarının bulunduğu bölgelerde çok sayıda ilçe, belde ve köy sular altında kalırken, bu alanlarda yaşayan 850 bin kişi tahliye edildi.

Çin’de 1997 yılında kabul edilen Taşkın Kontrol Kanunu ile oluşturulan plana göre, ülke genelindeki 98 taşkın havzasından 13’ü Hibey ilinde bulunmaktadır. Yasa, sel havzalarında yaşayan vatandaşlara verilen zararların tazmin edilmesini sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu