Haber

İzmir Çeşmeliler Koyların Halk Plajı Olmasını İstiyor

KARİM UĞUR

izmir Çeşme

Çeşme Güççek Koyu Doğal Hayatı Koruma Derneği’nin çağrısı üzerine Azmak Koyu’na gelen STK temsilcileri ve vatandaşlar, koyun halk plajı olmasını talep etti. Vatandaşlar, böylece; Yunanistan’da devam eden “havlu hareketi” Türkiye’de de var. Çeşmedan başladı.

Çevreciler ve vatandaşlar adına yapılan açıklamayı Avukat Seher Gacar okudu. Gacar yaptığı açıklamada; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’yi davet ederek şunları söyledi:

“Ankara’daki büyüklerimize Güçlücek koyunda özel işletmeleri neden görmek istemediğimizi anlatıyoruz. Kanunların, şartnamelerin insanı koruduğu söyleniyor… Biz burada bu katliamı, haklarımızın nasıl gasp edildiğini bir kez daha göstermek istiyoruz. , kıyılarımızı işgal eden özel işletmelere yazıklar olsun, “Sayın Mehmet Özhaseki’ye sesleniyorum, burada korumasızız. Burada Anayasa, Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu bizi ve doğayı korumuyor. Kıyılarımızda doğa ve insan ‘beach club terörü’nün kurbanı ve kurbanıdır. Terörün bitmesini istiyoruz.

Halihazırda üzerinde bulunduğumuz Kıyı Kanunu’nun 5. sayısına göre devletin karar ve tasarrufunda olması gereken kıyıdaki devletimiz 4 yıldır karar ve tasarrufunu kaybetmiştir. Bu halka açık kıyı, kira kontratı olmaksızın bile halkın ücretsiz erişimine kapatıldı. Doğal savunma alanı olan bu alana binlerce ton beton döküldü, binlerce metrekare kaçak yapı yapıldı. Hatta sahilden geçen insanların kullandığı yol kapatılmış, ardıç ağaçları arkadan kesilerek işletmenin keyfine göre yeni bir yol açılmış. Halkın, size ve bana ait olan araziler işgal edildi, üzerindeki bitkiler hurdaya çıkarıldı ve otopark yapıldı, işçi lojmanları yapıldı.

Doğamızın bu kıyımı, vatandaşlık hakkımızın bu akını 4 yıldır devam ediyor. 2019’da yine buradaydık, içimizi döktük. Hiçbir şeyin değişmediğini söyleyemem, değişim var. Kaçak bina ve işgallerin boyutu da arttı. Her zaman söyleriz, iktidar söz konusu olduğunda, özel teşebbüslere kiralama dışında, kamu tarafından kamu tahsisini içeren her türlü analiz bizde mevcuttur. Ancak sadece üzerinde bulunduğumuz Azmak Koyu’nun işgalinden kurtulabilmek de yetmiyor, özel teşebbüslerin acımasızlığına daha fazla bırakılmamak için Çeşme Belediyesi’nden talepte bulunuyoruz. bu koyun halk plajı işletmesi olarak tahsis edilmesi.

“KOMŞUMUZDAKİ HAREKETİN BU BİRLEŞİMİ SADECE KADERDİR”

Güçlücek’le başlattığımız bu çabayı, karşı kıyıdaki komşularımızın yaptıklarına öykünmek olarak yorumlayanlar var. Güçlücek ile komşumuzun hareketinin bu güzel tesadüfü sadece kader… Halkımızın hakkını aramak zorunda kalması hep talihsiz bir kaderdir. Hem güç hem de Azmak’ımız.. güzel ülkemin tüm kıyıları bizimdir.. Doğanın ve insanın yaşamını ve hakkını savunan herkese selam olsun, tüm kıyılarımızın işgal ve terörden kurtulması ümidiyle. plaj kulüpleri ve diğer özel işletmeler ve halka açıktır.”

Kaynak: ANKA / Günümüz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu