Ekonomi

Kurban fiyatları yanıyor

Kurban Bayramı’na bir aydan az bir süre kaldı. Bayram bu yıl 28 Haziran Çarşamba günü başlıyor. Beklentiler Pazartesi ve Salıyı birleştirerek tatilin dokuz güne çıkarılması yönünde. Tatilin gelişi ve süresi üretici için değerlidir. Çünkü dokuz günlük tatil, daha çok insanın tatile gitmeyi tercih etmesi ve kurbanlık hayvan satışlarının düşmesi anlamına geliyor.

Bu yıl et fiyatlarında hep artış oldu. Artan maliyetler de üreticinin cebine daha az para girmesine neden oldu. Yaklaşan Kurban Bayramı bu işe yatırım yapanlar için çok değerli. Kurbanlık fiyatlarının 150 bin liraya dayandırıldığına dair piyasada spekülasyonlar olsa da fiyatlar ortalama 60 ile 110 bin lira arasında değişiyor. Fiyatlar hayvanın özelliklerine göre artabilir veya azalabilir. Ana hisse fiyatları 8 bin ile 11 bin TL arasında ortada. Payın büyüklüğü 25 ile 38 kg arasında değişmektedir. Kesilen hazır evlere teslim mağdurun kilo fiyatı 320 lira civarında.

DÜNYANIN sorularını yanıtlayan Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, kurbanlık sığırların 7 hisse olarak değerlendirildiğinde, hisse başına 20-25 kg ve fiyatının 6 bin ile 10 bin lira arasında olduğunu söylüyor. Bir hayvanın ortalama fiyatının 50-60 bin lira olduğunu kaydeden Tunç, fiyatlar 100 bin liranın üzerine çıkarsa, “Sonuçta dini vecibelerinizi yerine getiriyorsanız 5-6 bin lira onun hissesine yeter. Çok iyi bir şey istiyorsanız, 100.000 de alabilirsiniz” diyor. Küçükbaş hayvan fiyatları 4 ile 6-7 bin lira arasında değişiyor.

Kurbanda tedarik sorunu olmadığını belirten Tunç, kurban alırken menşei, pasaport ve küpelerin kontrol edilmesini tavsiye ediyor. Belediyelerin denetimler yaptığını kaydeden Tunç, hayvan pazarlarında satışa sunulan kurbanlıkların sağlıksız olamayacağını vurgulayarak, “Vatandaşlarımız kurbanlık yerlerde namazlarını kılabilirler” diyor.

Bülent Tunç, özellikle İstanbul’da kurban kesimleriyle ilgili önemli zulümlerin olduğunu söylüyor. Belediyelerin hayvan pazarının kurulacağı yerleri ikinci 3. şahıslara verdiğini kaydeden Tunç, çok yüksek kira bedelleri istendiğini belirterek, “Anadolu’dan gelen vatandaşlara belediye bu hizmeti verirse hayvan pazarı kurulabilecek. kurbanı biraz daha ucuza sat. Hem 150 bin hem de 200 bin yer kiralanıyor. Kargo ödeyip 20 hayvan getiren üretici nasıl kiraya versin diyor.

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Sendikası Yürütme Kurulu Başkanı Vet. Ahmet Yücesan, Türkiye’de geçmiş yıllarda 2,5 milyon küçükbaş, 800 bin büyükbaş kurban kesildiğini, pay miktarının 10 milyon civarında olduğunu söylüyor. Yücesan’a göre mağdurların yaklaşık yüzde 30’u Mehmetçik Vakfı, Kızılay, Lösev ve Diyanet Vakfı gibi kurumlara gidiyor. Kurumların bilgi vererek deprem bölgesine bağış talebinde bulunduğunu kaydeden Yücesan, deprem bölgesine yapılacak bağışlarla bu yıl yüzde 30’luk payın biraz artacağını tahmin ediyor.

Ahmet Yücesan: Çadır satışları düşebilir

Adet bazında büyükbaş 80-110 bin lira, küçükbaş 8-10 bin lira arasında değişiyor. Bireysel satış vardır. Bu yıl çadır satışlarında maliyetler nedeniyle düşüş bekliyorum. Toplu satış yapılan yerlerde artış var. Kurban kesildikten sonra et fiyatları yükselmeye devam ediyor. Çünkü yeterince canlı hayvan yok. ESK, ramazan ayı boyunca da ithalat yaptı. İthalatın özele açılmayacağı açıklandı. Bana göre bayramdan sonra ithalat devam ediyor. Muhtemelen ek kontenjan açabilirler. Çünkü yazla birlikte güneyde turizm sezonu açılıyor. Harika bir aktivite var. Karşılamak için ithalat biraz artırılabilir.

Bülent Tunç: Kurbanlıklar özel yetiştirilir

Kurbanlık vasfına sahip olan hayvan özelleşir. Kuyruğu, boynuzları, yürüyüşü, duruşu farklıdır. Üretici, kurban edeceği hayvana bir yıl boyunca özel bir özen gösterir. 3-4 ay önceden bakanlığa haber verir, sevk kağıdı alınır, testler yapılır. Kurban fiyatları biraz daha yüksek. Buna ulaşım ve hayvan pazarı kirası da dahildir. Vatandaşlar tüyleri parlak ve et verimi yüksek yani kemikleri ve gözleri görünmeyen hayvanları tercih etmelidir. Küpelerini ve kağıtlarını da incelemelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu