Haber

Vahap Seçer: Ömür Boyu Çok Pahalı Olan Dar Gelirlilerin Bu İşi Başarması Mümkün Değil

MersinBüyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçtikleri , “Köyümüze Sulama Borusu, Makine-Ekipman Projesi İle Destek Olalım” kapsamında düzenlenen Küçükbaş Hayvan ve Yem Dağıtım Töreni’ne katıldı. Seçer burada, “Çifte araç vergisi MTV ödüyorsunuz. KDV, ÖTV, her şey arttı. Bu da maliyetlere yansıdı. Bu da belediyeye sıkıntı yarattı. 10 liraya aldığımız yol 12 lira, boru 10 lira. 10 liraya aldığımız hayvan 13 lira, 5 liraya aldığımız hayvan 6 lira.” “Çalışanlarımızın maaşı ile ilgili bir şey söylemek istemiyorum. ‘Bize şu kadara mal oldu’ demek en büyük haksızlık ve günah olur. Dün bir toplantıda işçinin yeni ücret rejimi ile ilgili dedim ki; , ‘Ne kadar verirsek verelim yine az’ Hayat pahalılığı o kadar yüksek Bu aşamada dar gelirlilerin bu işle baş etmesi mümkün değil. Ekonomi bu durumda. Belediye Başkanınız olarak tarımdan ihtiyaç sahibi insanlarımıza, tüm toplumsal sınıflara kadar var olan kaynaklarımı sonuna kadar kullanacağım” dedi.

MersinBüyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçtikleri , dün Yakaköy Hayvancılık Ticaret Merkezi’nde düzenlenen Köyümüze Sulama Borusu, Makine-Teçhizat ve Köyümüze Destek Olalım Projesi kapsamında Küçükbaş Hayvan ve Yem Dağıtım Töreni’ne katıldı. Mezitli, Tarsus, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde 34 üreticiye 850 adet küçükbaş hayvan ve 136 ton yem ulaştırılırken, sulama kooperatiflerine 13 bin 638 metre çelik sulama borusu takviyesi, 1 adet Üzüm Sıkma Makinası ve 1 adet Ceviz Soyma Makinası teslim edildi.

CHP Mersin Milletvekilleri Gülcan Kış, Talat Dinçer, Hasan Ufuk Çakır, Mezitli İlçe Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, Büyükşehir Belediyesi bürokratları, kooperatif, birlik ve oda temsilcileri, muhtarlar ve üreticilerin katıldığı törende Seçer bir konuşma yaptı. .

“MERSİN’İN YENİ BİR SU KAYNAĞINA İHTİYACI VAR”

Mersin’in su ihtiyacını karşılayabilecek bir baraj olduğunu hatırlatan Seçer, Pamukluk Barajı’na yapılacak iletim sınırı ve arıtma tesisi ile birçok sorunun çözülebileceğini vurgulayarak, “Mersin’in yeni bir su kaynağına ihtiyacı var. Bu kaynak Pamukluk Barajıdır.Emniyet vanamız gibi depo görevi görür.Berdan Barajından elektrikle su çekiyoruz.MESKİ’nin elektrik faturası yılda 1 milyar TL’nin üzerinde.Ancak Pamukluk’a isale hattı ve içme suyu arıtma tesisi yaptık. Baraj, “Bu noktada cazibe ile Mersin’e su getireceğiz. Yani elektriği israf etmeyeceğiz. Faturalarınız daha ucuz su maliyetleri ile gelecek” dedi.

Pamukluk Barajı için önceki dönemlerde Devlet Su İşleri (DSİ) ile protokol yapıldığını ancak DSİ tarafından şu ana kadar bir çalışma yapılmadığını belirten Seçer, şunları kaydetti:

“Bunu siyasi sorun, polemik konusu haline getirmeyelim. DSİ hazırlık yapıyor. ‘O protokolü bırakalım, isale hattını yapalım, arıtma tesisini MESKİ yapsın’ diyor. İller Bankası aracılığıyla diğer yabancı fonlardan da faydalanmak ümidiyle bunu kabul ediyoruz ve üretimi için kendi proje çalışmalarımız başladı.

MESKİ, uluslararası kredi kuruluşlarıyla görüşerek kredi temin etme peşinde. Geçenlerde Çevre Bakanı’nı ziyaret ettim. Bildiğiniz gibi İller Bankası Çevre Bakanlığı’na bağlı. Az önce size anlattıklarımı Özhaseki Bey’e de söyledim. İşi bilen eski bir belediye başkanı olarak aynı dili konuştuğumuz için beni anladı ve İller Bankası finansman kaynaklarını kullanarak Mersin’de Pamukluk Barajı’na arıtma tesisi yapmak için çalışacağını ve bize katkı sağlayacağını söyledi. İnşallah bu da bir an önce olur, finansmanını buluruz ve isale hattını DSİ, içme suyu arıtma tesisini de MESKİ yapar. Belki de önümüzdeki 100 yılın projesini Mersin’e getiririz.”

VATANDAŞLARIMIN SUYU BOŞA ATMAMASINI İSTİYORUM”

Suyun tarımsal üretim ve hayvancılık için de önemli olduğuna işaret eden Seçer, vatandaşları su kullanımı konusunda uyardı. Seçer, “Bir damla su önemli. Vatandaşlarımın suyu israf etmemesini istiyorum. MESKİ’nin suyunu gereksiz yere bahçe sulamak için kullanmasınlar. MESKİ’nin misyonu köyde yaşayanların değil, öncelikle köydeki vatandaşın temiz içme suyunu karşılamaktır.” sulama suyu temini.”

2023 yılında toplam 100 kilometre sulama borusuna destek vereceklerini ve şimdiye kadar 52 kilometreyi üreticiye teslim ettiklerini belirten Seçer, “Bu yıl ile 262 kilometreye ulaşmış olacağız. Su, verimli üretmek için değerlidir. ,kaliteli ve piyasa değeri yüksek işler.Üreticimizin buna katkı vermesini istiyoruz.4 yıllık görev sürem boyunca dağıttığımız hayvan, alet-ekipman ve nargile ile ilgili belediye başkanı olarak telefonumuzu açtı. yetkili daire başkanına ‘Bu adama, bu birliğe, o köye, o vatandaşa 500 metre boru verin, 25 tane verin’ dedi. : ‘Adaletten saparsan ve bana bir söz getirirsen iki elin de yanındadır.’

“ÇİFTÇİNİN SEVKİYATI GERİ DÖNMELİ, ÇİFTÇİ DESTEKLENMELİ VE ÜRETİLMELİ”

Seçer, konuşmasında tarımsal üretimin önemine de değinerek şu ifadeleri kullandı:

“Gıdasız yaşayamayız. Türkiye’de toprakları verimli olduğu için tarım her zaman önemli olmuştur, çünkü toplum tarım toplumudur, çiftçi toplumudur. Mersin’de durum böyledir. Mersin denilince kıl keçisi, portakal, seracılık. , sebze denince akla… Tartıda ağır ama maliyette hafif görünen bu üretim, Mersin’de barış demektir.

Ben bir tarım belediye başkanıyım. Sayın Vekilimin dediği gibi doğuştan çiftçiyim, sonradan akla gelen bir şey değil. Toprağı, yetiştiriciyi, su motorunu biliyoruz, üzümü, portakalı, keçiyi ve koyunu biliyoruz. Burada işler güzel. Çünkü yapımcıyla aynı dili konuşabiliyoruz. Üreticiyi anlayabiliyorum. Göreve geldiğimiz günden beri tarım bizim için bir öncelik olmuştur. Biz yönetim anlayışımıza göre sadece tarıma güveniyoruz. veya fidan-fidan, alet, ekipman, koyun-keçi veya yem dağıtımı, aklınıza ne gelirse, yaptığımız her şey bir görev değil, bir esastır.

Keşke bütçelerimiz tarıma daha fazla destek vermeye uygun olsa. Emin olun, birçok alanda cömertimdir. Sahibine, çocuğuna, kadınına, öğrencisine, gencine bakış açım farklıdır. Hayatımda ter döken bir aklım var ve çalışmak deyince akan sular duruyor. Emek karşılıksız kalmamalı. Çiftçinin emeğinin karşılığı alınmalı, çiftçi desteklenmeli ve üretilmelidir. Bölgenin ihtiyacı olan çeşitlere öncelik verilerek, daha yeni çeşitler; Avokado ve passiflora gibi tropik meyvelerin Anamur bölgesinde özellikle kıyı ilçelerimizde daha fazla üretilmesini sağlamaya çalışıyoruz.”

Tarsus’tan Mersin Merkeze, Anamur’dan Çamlıyaylaya giden yol çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Seçer, “Mersin’i şantiyeye çevireceğiz. Şantiye gibi. Büyükşehir Belediyesi’ne giden yollarımızın tamamı, esasına rağmen yapılıyor. Vatandaşlarımız özellikle köy yolları çok kıymetli.Üreticinin ürettiği işi pazara ulaştırması için düzgün bir yola ihtiyaç var.Aksi takdirde ürettiği kiraz,domates piyasaya girene kadar komposto ve salça olur.Don’ ‘Merak etmeyin.’ Üreticinin derdini bilen bir lideriniz var” dedi.

“BU YIL 60 ÜRETİCİYE 1.500 ADET HAYVAN DAHA VERECEĞİZ, 6 BİN HAYVAN DAĞITACAĞIZ”

Projeden 240 ailenin faydalandığını ve bunların 121’inin kadın olduğunu dile getiren Seçer, “Kadınlar her zaman aktif, iddialı, hakkını arıyor, üretim içinde. Çünkü çalışıyorlar.” Toplamda bin ton civarında yem dağıtılacağını söyleyen Seçer, tören kapsamında 34 yetiştiriciye 850 küçükbaş ve 136 ton yem verdiklerini söyledi.

“BU ÜLKEYE ADALET DAĞITMAK İÇİN BELEDİYE ŞİDDESİ OLDUM”

Seçer, konuşmasının devamında şu konulara değindi:

“Ben bu ülkeye adaleti sağlamak, adaletsizliği, hukuksuzluğu ortadan kaldırmak için belediye başkanı oldum. Dört yıl oldu. Görevim süresince gece beni uyutmayan, ateşe boğan bir günahım olmadı. Çocuklarım babalarının haram kuruşunu yesinler.Ofisler koltuklar çok sıkıntılı koltuklar.Veba sorumluluğu büyüktür.İlk 5 yıl sonra CHP’nin adayı Vahap Seçer yaptığı işten dolayı hiç tereddüt etmeden mindere çıkar ve mindere çıkar. 5 yılda yaptı.Çünkü bu 5 yılda biliyoruz ki işini iyi yaparsan milletin önünde başın dik durursun kimseye boyun eğmezsin ama yapabilirsen ‘Görevini hakkıyla yap, milletin önüne çıkmaktan ve hatta aday olmaktan bile korkuyorsun.Aday olsan bile vatandaş senin hesabını sandıkta görecek ve seni getirdiği gibi alacak.

“HAYAT GİDERLERİ BU İŞİ YÖNETMEK İÇİN İNANILMAZ GELİRLER İÇİN SON DERECE İMKANSIZ”

Vatandaşlarımız için zor bir dönem. Üreticimiz için çok zor bir dönem. Uygulamaları görüyorum, zamları ve vergi yükünü eleştiriyorum. Çift araç vergisi MTV’si ödersiniz. KDV, ÖTV, her şey arttı. Bu da maliyetlere yansıdı. Bu da belediye için zulme neden oldu. 10 liraya aldığımız yol 12 liraya, 10 liraya aldığımız boru 13 liraya, 5 liraya aldığımız hayvan 6 liraya çıktı. Çalışanlarımızın maaşı konusunda bir şey söylemek istemiyorum. ‘Bize şu kadara mal oldu’ demek onlara yapılacak en büyük haksızlık ve günah olur. Dün işçinin yeni ücret rejimi ile ilgili bir toplantıda ‘Ne kadar verirsek verelim yine az’ dedim. Geçim maliyeti bu kadar yüksek olan dar gelirlilerin bu işle baş etmesi mümkün değil. Bu durumda ekonomi. Belediye Başkanınız olarak tarımdan, ihtiyaç sahibi insanımıza, tüm sosyal sınıflara kadar elimdeki kaynakları sonuna kadar kullanacağım. Görevim sırasında ‘Bu ekonomik krizde vatandaşlarıma nasıl yardımcı olabilirim, nasıl katkıda bulunabilirim?’ Bunun bilinciyle bu çalışma ile imkanlarımı sonuna kadar kullanacağım. Emin olun, her zaman olduğu gibi bundan sonra da yanınızda olacağım.”

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış ise yaptığı konuşmada, “Genç, dinamik ve üretken insanlar köylerimizi terk etmek zorunda kalıyor. Dünyada tarımsal faaliyetlerin desteklenmesi gerekiyor. Çiftçilerimiz takviye alamadıkları için köylerini boşaltmak zorunda kalıyor.” Kış da, “Çiftçilerimizin emeğinin karşılığı alınmalı. Çiftçi, üretici ve köylü desteklenmeli. Mersin Büyükşehir Belediyesi tam da bunu yapıyor. Çiftçilerimizin uygun şartlarda üretim yapabilmesi için birçok projeye imza atıyor ve çok değerli temeller atıyor.” şart koşuyor ve ürettiklerini satıyorlar.” Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Gelelim Köyümüze Destek’ projesiyle gençlerin, kadınların ve üreticilerin umudu olduğunu söyleyen Kış, “Cumhurbaşkanımız 2024 yerel seçimlerinde tüm Mersin’in takviyesini alacak ve nice imzalara imza atmaya devam edecek. daha değerli projeler.”

TALAT DİNÇER: ÜRETİM DURDUĞUNDA HER ŞEY BİTER

CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, “Üretim durursa her şey biter. Yaptığı çalışmalarla Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluk alanı dışında da çok çalıştığını görebilirsiniz. Mersin sevdalısı olan Belediye Başkanımızın her yere bir dokunuşu var. Başkan üreticinin durumunu anlıyor ve ekipmana destek oluyor. Mersin’in en ücra köşelerine kadar hizmetlerimizi ulaştırmaya devam edeceğiz” dedi. CHP Mersin Milletvekili Hasan Ufuk Çakır, “Başkanımız Vahap Seçer’e azimli ve azimli çalışmalarından dolayı tüm Mersin adına şükranlarımı sunuyorum. Onun sayesinde oldu” dedi.

Tarsus İlçesi Cinköy Mahallesi Muhtarı İsmail Kıvrak, “Cumhurbaşkanımızın Tarsuslu olması ve büyükşehirde görev yapması bizi gururlandırıyor. Köyümüze sulama borusu desteği verildi. Tarım arazilerinde tüm yollarımız kapandı. Köyümüzdeki kadınlarımızın da üretim yapabilmesi için pekmez makinesi desteği sağladık. Bu destekler sayesinde üretmeye devam edeceğiz” dedi.

Toros Dağları’nda yaşayan ve “Köyümüze Sahip Çıkalım Projesi”nden yararlanan üretici Ali Güçlü, “Biz insanlar üretimden vazgeçmemeliyiz. Çok çalışan ve sürekli üretmek isteyen üreticilerden ricam destek alsınlar” dedi. Ulaşamadıkları Büyükşehir Belediyesinden kendisine destek olmak beni çok mutlu ediyor” dedi.

Kaynak: ANKA / Yerel

seydikemer-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu