Ekonomi

Petrol fiyatlarında rahatsız edici gelişme

ABD Güç Bilgi İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarında beklenen düşüşe dikkat çekti, Bu yıl ve gelecek yıl için petrol fiyatı varsayımını yükseltti.

ÇED “Eylül 2023 Kısa Vadeli Enerji Görünümü Raporu”Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) en büyük üreticisi Suudi Arabistan’ın, ham petrol üretimindeki günlük 1 milyon varillik gönüllü kesintiyi bu yıl sonuna kadar uzatma kararı tüm piyasaları etkiliyor.

 

Bu kararın küresel petrol stoklarının azalmasına neden olacağı ve bunun da yılsonuna kadar petrol fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacağı öngörülüyor.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatının yılın son çeyreğinde ortalama 93 dolara ulaşacağı öngörülüyor ancak OPEC+ üretim kesintileri küresel petrol üretiminin talebin altında kalmasına neden olacak ve gelecek yıl petrol fiyatlarında yukarı yönlü risk oluşturacak. .

Brent TİPİ HAM PETROL FİYATININ BU YIL 84,46 DOLAR OLMASI BEKLENİYOR.

Bu kapsamda Brent tipi ham petrolün varil fiyatı bu yıl artacak. 84,46$Beklemek. Bu rakam önceki raporda 82,62 dolar olarak tahmin edilmişti.

WEST TEXAS TİPİ HAM PETROL FİYATI 79,65 DOLAR OLARAK TAHMİN EDİLDİ.

West Texas Intermediate (WTI) ham petrolünün ortalama varil fiyatının 79,65 dolar olması bekleniyor. Söz konusu sayı Geçen ay 77,79 dolar olacağı tahmin ediliyordu.Gelecek yıl Brent tipi ham petrolün ortalama varil fiyatı 88,22$WTI tipi ham petrolün ortalama varil fiyatı ise 83.22Dolar olması bekleniyor.

  • Fiyatların önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde varil başına 90 doların üzerinde kalacağı, yılın geri kalanında ise varil başına ortalama 87 dolar olacağı tahmin ediliyor.
     

DÜNYA PETROL STOKLARINDA BEKLENEN ARTIŞIN NEDENLERİ

Raporda, gelecek yıl küresel petrol stoklarında beklenen artışın büyük ölçüde petrol talebindeki düşüş, OPEC dışı ülkelerin petrol üretimindeki artış ve Suudi Arabistan’ın gönüllü üretim kesintilerinin sona ermesinden kaynaklanacağı tahmin ediliyor.

ABD’NİN GÜNLÜK HAM PETROL ÜRETİMİ ARTACAK

ABD’de bu yıl ortalama günlük ham petrol üretiminin yaklaşık 12 milyon 780 bin varil olması bekleniyor.

Geçen yıl bu rakam yaklaşık 11 milyon 910 bin varil olarak kayıtlara geçmişti.

Üretimin 2024 yılında 13 milyon 160 bin varile çıkacağı hesaplanıyor.

Küresel petrol arzının bu yıl geçen yıla göre 1,2 milyon varil artarak günlük 101 milyon 180 bin varile, gelecek yıl ise 102 milyon 880 bin varile ulaşacağı tahmin ediliyor.

TAHMİNLERE GÖRE ARTIŞ OPEC DIŞI ÜLKELERDEN GELECEK

Bu artışın ağırlıklı olarak ABD, Kanada, Brezilya ve Guyana başta olmak üzere OPEC dışı ülkelerden geleceği ve bu ülkelerin üretimlerini bu yıl günde 2 milyon varil, gelecek yıl ise 1,3 milyon varil artıracakları tahmin ediliyor.

Böylece OPEC üyesi olmayan ülkelerin petrol üretiminin bu yıl 67 milyon 850 bin varil, gelecek yıl ise 69 milyon 120 bin varil olacağı hesaplanıyor.

KÜRESEL PETROL TALEBİ

Öte yandan küresel petrol talebinin bu yıl günlük 100 milyon 970 bin varil, gelecek yıl ise günlük 102 milyon 330 bin varil olması bekleniyor.

Tüketim artışında en büyük payın Çin başta olmak üzere OECD dışı ülkelerden geleceği iddia ediliyor. Söz konusu ülkelerin günlük petrol tüketiminin bu yıl 55 milyon 170 bin varil iken gelecek yıl bu rakamın 56 milyon 560 bin varile çıkması bekleniyor.

OECD ülkelerinin günlük petrol tüketiminin bu yıl 45 milyon 800 bin varil olacağı varsayılırken, gelecek yıl bu rakamın 45 milyon 770 bin varile düşeceği öngörülüyor.

habergungoren.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu