Ekonomi

Türk Devletleri Teşkilatı Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Bakanlar Toplantısı Yapıldı

Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Bakanlar Toplantısı İstanbul’da gerçekleştirildi. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Bolat, “Hedefimiz önümüzdeki dönemde bölgemizin sunduğu ticari potansiyeli tam anlamıyla ortaya çıkarmak ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın bölge içi ihracatının üye ülkelerimizin toplam ihracatına oranını en az yüzde 10’a çıkarmaktır” dedi. “

Ticaret ve Ekonomiden Sorumlu Türk Devletleri Teşkilatı’nın 12. Bakanlar Toplantısı Şişli’de bir otelde gerçekleştirildi. Azerbaycan, Kazakistan, Kıbrıs, Kırgızistan, Türkmenistan ve Macaristan’dan bakan, bakan yardımcıları ve delegelerin yer aldığı toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı. Toplantının ardından Ekonomik İşbirliği Çalışma Grubu 14. Toplantısı Bildirgesi’nin imza töreni gerçekleşti. İmza töreninin ardından açıklama yapan Bolat, “Ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirecek yeni nesil araçların hayata geçirilmesi konusunda mutabakata vardık.”

YENİ NESİL CİHAZLARIN UYGULANMASI KONUSUNDA ANLAŞTIK

Bakan Bolat, “Bu toplantının sonunda önümüzdeki dönemin yol haritası niteliğinde bir deklarasyona son şeklini verdik ve bu deklarasyonu da yeni imzaladık. Bildiğiniz gibi geçen yıl imzalanan uluslararası yük taşımacılığı anlaşması, kolaylaştırılmış Gümrük koridoru anlaşması ve ticaretin kolaylaştırılması belgesi ile ticaretin önündeki engellerin kaldırılması hedefleniyor.Önemli adımlar attık.Bakanlar düzeyinde yaptığımız toplantı sonucunda ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini güçlendirecek yeni nesil araçların hayata geçirilmesi konusunda mutabakata vardık. Önümüzdeki dönemde üye devletlerimiz arasında dijital ekonomi katılım anlaşmasının imzalanması ve TuranSez Özel Ekonomik Bölgesi’nin kurulması gibi. 21. yüzyılda hizmet ticareti ve yatırımlar artacaktır. Bunun önemini göz önünde bulundurarak, üyelerimizle birlikte değerlendiriyor ve çalışıyoruz. Hizmetler, Ticaret ve Yatırımlar Konusunda Türk Devletleri Teşkilatı ve Serbest Ticaret Anlaşması Yapılma İmkanları. Bugün bu anlaşma için müzakerelere bir an önce başlama niyetimizi ve irademizi ortaya koyduk” dedi.

HEDEFİMİZ İHRACATIN ÜYE ÜLKELER TOPLAM ORANININ YÜZDE 10’UNA ÇIKARILMASI

Bakan Bolat, “Bu toplantıda tüm projelere ışık tutmak amacıyla Türk Devletleri ticari işbirliği araştırma merkezinin kurulması konusunu da ele aldık. Bu merkezle birlikte yürüteceğimiz çalışmalara ışık tutacak analizler yapacağız” dedi. Karşılıklı yatırımların yeniden artırılması, ülkelerimizde küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, Toplantımızda bakanlar arasında yeşil ve dijital dönüşüm konusunda iş birliği ve bu süreçlerin finansmanı konusunda mutabakata vardık. Anlaşmalar kapsamında amacımız ülkelerimiz arasındaki ticareti ve yatırımları artırmaktır.Kuruluşumuza üye ülkelerin toplam ihracatı 2022 yılında 33 milyar dolara ulaştı.Kalam Bu ihracat, ülkelerimizin dünyaya toplam ihracatının yüzde 6’sına tekabül ediyor.Hedefimiz önümüzdeki dönemde bölge içi ihracatın üye ülkelerimizin toplam ihracatı içindeki oranının en az yüzde 10’a çıkarılması için bölgemizin ve Türk Devletleri Teşkilatı’nın sunduğu ticari potansiyeli tam anlamıyla ortaya çıkarmaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin gözlemci üye olmasıyla güçlenen Türk Devletleri Teşkilatı’nın ekonomik ve ticari bakış açısıyla hareket ederek bölgemizde ve uluslararası alanda etkinliğini artırmak temel önceliğimizdir. “Bugün üye ülkeler olarak attığımız bu adımları ve kararları, bakanlar arasında gerçekleştireceğimiz ikili toplantıların yanı sıra ülkelerimizin iş liderleri ve iş insanlarıyla gerçekleştireceğimiz Türk Dünyası İş Forumu ile pekiştireceğiz. öğleden sonra” dedi.

Toplantı ve imza töreninin ardından temsilcilerin aile fotoğrafı çekildi.

haber-adakli.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu