Haber

Urfa’da yüzlerce sandıkta blok oy kullanıldığı iddiası

14 Mayıs seçimlerinde blok oy kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelen Urfa’da yüzlerce usulsüzlük tespit edildiği ve bu durumun milletvekili sayısındaki değişimi doğrudan etkileyecek düzeyde olduğu iddia edildi. .

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) ve Demokratik Bölgeler Partisi’ne (DBP) bağlı Urfa İl Örgütleri, seçimde tespit ettikleri usulsüzlüklere ilişkin ortak açıklama yaptı.

‘YEŞİL SOL PARTİ OYLARI MHP’YE YAZILDI’

Artı Gerçek’ten Ali Güzel’in haberine göreTaraflardan yapılan ortak yazılı açıklamada, “Sandık başındakiler, gözlemcilerin uzun süre sandıklarda görev alamayacağını iddia ederek, kolluk kuvvetleri tarafından salonlardan uzaklaştırılmaya çalışıldı. Yasağa rağmen sandık kurulamadı. kafalar okuma yazma bilmeyen seçmenlerle sandıklara girdi.Sayımlar tamamlandıktan sonra skorborddaki Yeşil Sol Parti oyları MHP bölümüne yazıldı.Hiçbir sandıkta AKP veya MHP oylarının Yeşil Sol Parti’ye yazılmaması tesadüf. kutu”.

300’den fazla sandıkta blok oy kullanıldığı tespit edilen açıklamada, “Tarafımızca belirlenen sandıklardaki toplam oy sayısı 50 binin üzerinde. Geçersiz ve ezilen oylar değerlendirildiğinde Urfa genelinde yaklaşık 150 bin kişinin iradesinin sandıklara yansımadığı ortaya çıkıyor.

Açıklama aşağıdaki gibidir:

“14 Mayıs 2023’te yapılacak seçimlere tüm örgütlü yapımızla hazırlandık ve millet iradesini en gerçek haliyle sandığa yansıtmak için çok çalıştık.

Bu kapsamda tüm sandıklara sandık kurulu üyeleri ve gözlemciler atayarak olası usulsüzlüklerin önüne geçmeye çalıştık.

Devletin tüm gücünü arkasına alan AKP/MHP iktidarının yaptığı bazı usulsüzlükleri tüm çabalarımıza rağmen engelleyemedik. Bu bahiste özeleştirimizi de halkımıza veriyoruz.

Fakat; Bu usulsüzlükleri ortaya çıkarmak ve halkımızın gerçekleri görmesini sağlamak amacıyla tespit ettiğimiz ihlalleri siz maaşlı halkımızla paylaşıyor, 2. Tip seçimler için de tüm gücümüzle sahada olacağımızı beyan ediyoruz. 28 Mayıs’ta yapılacak.

14 Mayıs seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından tüm ilçe teşkilatlarımız tarafından yüzlerce usulsüzlük tespit edilmiş ve tespit edilen usulsüz oyların milletvekili sayısındaki değişimi doğrudan etkileyecek sayıda olduğu görülmüştür. İlçe teşkilatlarımız tarafından yapılan itirazların büyük çoğunluğu seçim kurulları tarafından reddedilmiş ve usulsüzlükler görmezden gelinmiştir.

Tespit edilen usulsüzlüklerden bazıları şu şekildedir;

Sandık başkanları, gözlemcilerin uzun süre sandıklarda görev alamadığını savunarak, kolluk kuvvetleri tarafından salonlardan uzaklaştırmaya çalıştı. Hukuk kurulumuzun araya girmesiyle bu yaklaşım önlendi.

Sandık liderleri, yasağa rağmen okuma yazma bilmeyen seçmenlerle birlikte sandık başına girdi.

Sayımların tamamlanmasının ardından puan tablosundaki Yeşil Sol Parti oyları MHP bölümüne yazıldı. AKP veya MHP oylarının hiçbir sandıkta Yeşil Sol Parti’ye yazılmaması tesadüftür.

En kıymetlisi olan ve milletvekili dağılımını doğrudan etkileyen blok oylama, şehrimiz için bir utanç, AKP/MHP ittifakı için bir gurur kaynağı olup;

AKP/MHP bu iddiayı o kadar sıradanlaştırdı ki, kolluk kuvvetleri ve sandık başkanları bu yanılgıya tereddütsüz ortak oldular. Urfa genelinde 300’den fazla sandıkta blok oylama tarafımızca belirlendi. Bu sahtekarlık öyle bir noktaya geldi ki, bazı sandıklarda oyların yüzde 140’a varan bir oranı kullanıldı. Bu durumda seçmen sayısı sabit kaldığından, sandık başkanı ve 142 numaralı belgenin sahiplerinin yani kolluk görevlilerinin de bu sandıklarda oy kullandığı ortaya çıkmaktadır. Devlet görevlilerinin de dahil olduğu bu usulsüzlükler, kamuoyunu korkutmakta ve itiraz cüretini bastırmaktadır.

Belirlediğimiz sandıklardaki toplam oy sayısı 50.000’in üzerindedir. Geçersiz ve ezilen oylar değerlendirildiğinde Urfa genelinde yaklaşık 150 bin kişinin iradesinin sandıklara yansımadığı ortaya çıkıyor. Buna yaklaşık 220 bin seçmenin sandığa gitmediğini de eklersek, ilimizde yaklaşık 400 bin kişinin iradesinin sandığa yansımadığını görüyoruz.

Bu tespitler sadece partimizin sorumluluğunda olmayıp, devleti yönetenlerin bizzat çözmesi gereken sorunlardır. Ancak sorunun kaynağı iktidar olduğu için halkımız adına bu sorumluluğu üstleniyor ve yapılacak 2. Tip seçimlerde bu faşist rejime son vermek için gerekli direnişi göstereceğimizi halkımıza ilan ediyoruz. 28 Mayıs’ta düzenlendi.

İktidarın tüm provokasyonlarına rağmen dik duruşundan taviz vermeyen, seçimlerde barışın ve sabrın sağlanmasında emeği geçen tüm gönüllülerimize teşekkür eder, 28’inde yapılacak seçimlerde iradelerini göstermelerini bekleriz. Mayıs.”

URFA’DA KAÇ MİLLETVEKİLİ HANGİ PARTİ SEÇTİ?

14 Mayıs Milletvekili seçimlerinin sonuçlarına göre AK Parti 8, Yeşil Sol Parti 4, MHP ve CHP birer milletvekili kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu