Yaşam

Antalya Orman Bölge Müdürü’nden vatandaşlara uyarı: 20 gün mangal yapmayın, restoranda yemek yiyin

Antalya’da mevsimsel ortalama sıcaklıklar ve düşük nem nedeniyle orman yangını riski devam ediyor. Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, “Artık her şey yanmaya hazır. 2021’de yaşadığımız Manavgat orman yangını felaketine yakın hava koşulları var” dedi. Orman yangınlarının yüzde 90’dan fazlasının insan elinden çıktığına dikkati çeken Dikici, “20 gün mangal yakmasak lokantada yesek ne olur” dedi.

İki haftadır hava sıcaklığının mevsim normallerinin 5 ila 10 derece üzerinde seyrettiği turizm kenti Antalya’da nem oranının düşük olması nedeniyle orman yangını riski devam ediyor.

Hatay, Muğla, Çanakkale, Adana ve Mersin’de devam eden yangınlar nedeniyle Antalya’da yangın riskine karşı orman bölge müdürlüğü ekipleri hazır bekliyor. 28 Temmuz 2021’de Manavgat’ta çıkan ve Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangını olarak kayıtlara geçen benzer bir yangının yaşanmaması için kent genelinde önlemler alındı. İnsansız hava araçları ile havadan, kulelerden duman gözcüleri ile 24 saat gözlem yapılmaktadır.

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici, havaların sıcak ve nemin düşük olduğu günlerde esen rüzgarın fön etkisi yaptığını söyledi. Bunun tüm çevrenin yangına hazır olduğu anlamına geldiğini belirten Dikici, “Artık her şey yanmaya hazır. 2021’de yaşadığımız Manavgat orman yangını felaketine yakın hava koşulları var. Her türlü önlemi alıyoruz. “

Sürekli vatandaşları bilgilendirmek ve devriye görevi yapmak için çalıştıklarını belirten Dikici, yangına karşı aldıkları önlemleri de anlattı. İtfaiye ekiplerinin hazır olduğunu belirten Dikici, “1300 işçimiz 24 saat yangını bekliyor. Onlar bizim itfaiyecilerimiz. 45 kulemiz var. 36’sında kamera var. En çok ulaşacak ekiplerimiz var. Antalya’nın ücra noktası 15 dakikada. 9 itfaiye helikopterimiz, 2 kiralık uçağımız ve Orman Genel Müdürlüğü envanterinde 4 uçağımız var. 24 saat havayı izleyen insansız hava aracımız var.”

Antalya Orman Bölge Müdürü Vedat Dikici de orman yangınlarına ilişkin veri tuttuklarını söyledi. Verilere bakıldığında yangınlarda insan faktörüne dikkat çeken Dikici, “Yangınların yüzde 90’ından fazlası insanlardan çıkıyor. Antalya’da yılda 240 ile 300 arasında orman yangını çıkıyor. Bunların 225’i insan kaynaklı. .İhmal çok fazla.Hafta sonları aile ziyaretlerine gidiyorlar çöpleri toplayıp yakıyorlar.Anızlar tarlada yakılıyor.Seralarda demirler kesiliyor oradan kıvılcımlar çıkıyor.Mangal var.Anız yakıyor. 20 gün mangal yaptı” dedi.

Uyardıkları vatandaşlardan farklı tepkiler aldıklarını belirten Dikici, “Yanımızda hortum var diyorlar su getirdik. Manavgat’a orman yangını tüm Türkiye geldi. Söndürebildik mi? Bir yerden çıkan yangındı. O yüzden ‘Söndürdüm, önlem aldım’ demeyelim.”

Dikici, vatandaşların ormanlara karşı duyarsız davrandığını da söyledi. Dikici, ormanda çöp, moloz yığınları ve eski eşyaların da kaldığını belirterek, Antalya bölgesinde Ocak ayından bu yana 49 orman yangını çıktığını ve 50 hektar alanın telef olduğunu ifade etti.

erganihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu