Haber

Bakan Çavuşoğlu, Güney Afrikalı mevkidaşı Pandor ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afrika kıtasının gübre ve tahıla ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye olarak gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelere, Afrika kıtasına çok daha fazla tahıl ve gübre gönderilmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedim.

Çavuşoğlu, Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor ile Pretoria’da Bakanlık binasında düzenlenen ortak basın toplantısında görüştü.

Türkiye ile Güney Afrika Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin 19’uncu yüzyılın sonlarına dayandığına dikkati çeken Çavuşoğlu, dün son Osmanlı Başkonsolosu Mehmet Remzi Bey’in Johannesburg’daki türbesini ziyaret ettiklerini ve yeni binanın açılışını yaptıklarını söyledi. Türkiye’nin Cape Town Başkonsolosluğu.

Çavuşoğlu, bugün mevkidaşı Pandor ile ikili ve uluslararası konularda kapsamlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, bu yıl ilk İki Uluslu Komite toplantısını Türkiye’de yapmak istediklerini ifade etti.

“2022’de ticaret hacmimiz yüzde 50 artarak 3 milyar doları aştı.” Çavuşoğlu, ekonomik işbirliğini tüm yönleriyle görüşmek üzere 4. Karma Ekonomik Komisyon toplantısını Türkiye’de yapmak istediklerini bildirdi.

Çavuşoğlu, Türkiye-Güney Afrika İş Forumu’nun yeniden toplanma olanaklarını görüştüklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşı ile altyapı ve enerji projelerindeki fırsatları değerlendirdiklerini belirterek, ilgili makamlar arasında Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandığını bildirdi.

Türk Hava Yolları’nın (THY) Johannesburg ve Cape Town’a seferlerini artırmasının ticaret ve turizmi canlandıracağına dikkati çeken Çavuşoğlu, “Bugünkü toplantımızda salgın öncesi seviyelere ulaşmamız gerektiği konusunda mutabık kaldık. Potansiyel var, devam edeceğiz. Türkiye-Afrika ilişkilerini desteklemek için.” dedim.

Türk İşbirliği ve Bütünleşme Ajansı (TİKA) Pretoria Ofisi’nin de 2017 yılında hizmete girdiğini vurgulayarak, başta restorasyon, sağlık, eğitim ve mesleki eğitim olmak üzere birçok alanda 50 projeyi hayata geçirdiklerini vurguladı.

Çavuşoğlu, Nisan ayında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusundaki Kwazulu-Natal eyaletinde meydana gelen sel felaketinin ardından bölgeye gıda kolisi ulaştıran ilk kuruluşlar arasında TİKA’nın yer aldığını da söyledi.

“Türkiye Maarif Vakfı ikinci okulunu Cape Town’da açacak”

Eğitimin meslektaşı Pandor için de önemli bir konu olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye Maarif Vakfı ikinci okulunu Cape Town’da açacak. İlk okul 2021’de Johannesburg’da açıldı.” dedim.

Johannesburg Yunus Emre Kültür Merkezi’nin 2017’den beri faaliyet gösterdiğini ve Güney Afrikalıların yoğun ilgi gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, “Türkiye Burslarından yararlanan öğrenci sayısını artırmaya hazırız.” ifadesini kullandı.

Vize ve çalışma izinleri gibi konsolosluk konularını da görüştüklerini kaydeden Çavuşoğlu, geçtiğimiz günlerde Ankara’da bir Konsolosluk Müzakere toplantısı yapmak istediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, FETÖ ile mücadeleye ilişkin de, “Sadece Türkiye ve Güney Afrika için değil, her ülke için tehdit oluşturan FETÖ ile mücadelenin öneminin altını çiziyoruz.” değerlendirmesini yaptı.

Bölgesel ve küresel konularda da görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Çavuşoğlu, Türkiye’nin Afrika’ya yaklaşımının eşit ortaklık, karşılıklı saygı ve kazan-kazan stratejisi üzerine inşa edildiğini belirtti.

Afrika kıtası ile ilişkiler

Çavuşoğlu, Afrika Ortaklık Politikası kapsamında Güney Afrika ile çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

G20’de Türkiye’nin Güney Afrika ile iyi bir iş birliğine sahip olduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, Güney Afrikalı mevkidaşını Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan ülkeler kümesinin (BRICS) başkanlığını yeniden üstlendiği için tebrik etti.

Ukrayna, Etiyopya ve Afrika’daki gelişmeleri de ele aldıklarını kaydeden Çavuşoğlu, “Etiyopya hükümeti ile TPLF arasındaki anlaşmadan memnunuz ve bunun sağlanmasında Güney Afrika’nın rolünü takdir ediyoruz.” dedim.

Çavuşoğlu, Ukrayna ile ilgili olarak, “İstanbul Tahıl Anlaşması’nın BM’deki işleyişinin sorunsuz ilerlemesi için Güney Afrika ile elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz” dedi. dedi.

Çavuşoğlu, her iki ülkenin düşmanlıkların sona ermesi ve adil bir barış için müzakerelerin başlaması konusunda birebir görüşte olduğunu ve bunun için birlikte çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Basın toplantısının ardından Pretoria Üniversitesi’nde Maarif Türkçesi Araştırmaları Merkezi’nin açılışını yapacaklarını kaydeden Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu (ADF) ile Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (ISS) arasında, içerik paylaşımı

Çavuşoğlu, Pandor’un ADF’ye geçen yıl katıldığını ve bu yıl Güney Afrikalı mevkidaşını orada görmek istediğini belirtti.

Çavuşoğlu son olarak teşekkürlerini ileterek, “İki önemli ülke olarak işbirliğimiz, güncel küresel sorunlara dikkat çekme konusunda fark yaratacaktır. Bunun için sizlerle çalışmaya devam etmeye hazırım.” sözlerini kullandı.

“Bu savaşın müzakere masasında biteceğine inanıyoruz”

Ukrayna ile ilgili soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye’nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başından beri hem ateşkes hem de kalıcı barış için çalıştığını belirtti.

Çavuşoğlu, “Tabii ki amacımız kalıcı bir barış ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüm. Bu savaşın müzakere masasında biteceğine inanıyoruz. Ne kadar erken olursa o kadar iyi.” dedim.

Türkiye’nin içinde bulunduğu mücadeleyi anlatan Çavuşoğlu, “Ama yeni parametreler ve gerçekler var. Rusya artık müzakerelere hazır olduğunu belirtiyor. (Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr) Zelenskiy 10 maddelik bir barış planı önerdi. Türkiye olarak bu planı destekliyoruz ve yolumuza devam ediyoruz. çalış.” dedi.

Savaşa rağmen diplomasinin sonuçlarını gördüklerini ve görüşmelerin birçok boyutuyla devam ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “İstanbul’da görüşmelere ev sahipliği yapıyoruz. Savaş sürüyor ama iki tarafla da etkileşim ve angajman içindeyiz. Bu savaşı bir an önce bitirmeye çalışıyoruz.” dedim.

“(Brezilya) Bu durum istikrara kavuşmalı”

Brezilya’da eski Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’nun destekçilerinin Ulusal Kongre binasına girmesiyle ilgili soruyu yanıtlayan Çavuşoğlu, bu durumun “gerçekten kabul edilemez” olduğunu ve “Türkiye’yi ilgilendirdiğini” belirtti.

Türkiye olarak bu saldırganlığı kınayan güçlü bir açıklama yaptıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, “Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnácio Lula da Silva’nın devir tesliminde biz de hazır bulunduk.” dedi.

Gıda güvenliği ve Afrika halkının desteklenmesi konusunda ise Çavuşoğlu, bu konuda ciddi sorunlarla karşılaşıldığını, gıda ve enerji güvenliğinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, tahıl anlaşmasına da değinerek, “Bu aslında ihtiyaç olduğu için kıta ve ülke halklarını rahatlatan bir düzenleme oldu. Anlaşma sonrası gıda fiyatlarındaki artışlar yüzde 9 azaldı. Fiyatların düzeldiğini gördük. 2008’den beri artan artış azalmaya başladı.” dedim.

“Afrika kıtasına çok daha fazla tahıl ve gübre gönderilmesi gerektiğine inanıyoruz”

Bakan Çavuşoğlu, Afrika ülkelerinin gerçekten çok daha fazla gübre ve tahıl alması gerektiğinin altını çizdi.

Çavuşoğlu, konuyla ilgili hem Rusya hem de Ukrayna ile görüşmelerini sürdürdüklerini belirterek, Türkiye’nin bu anlamda Afrika’ya bedava ihracat gerçekleştirebileceğini söyledi.

Afrika’nın çok değerli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, gübre ve tahıl ihtiyacına dikkat çekti ve “Türkiye olarak Afrika kıtasındaki gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelere çok daha fazla tahıl ve gübre gönderilmesi gerektiğine inanıyoruz. ” dedim.

tufanbeylihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu