Sağlık

Refakatçi terapi robotu Paro: Bilişsel bozuklukların tedavisini destekler

Tedavi için özel olarak tasarlanan ve görünüşü, sesleri ve davranışlarıyla fok yavrusu şeklinde modellenen tedavi robotu, NPİstanbul Hastanesi’nde hastalarla buluşmaya başladı. Özellikle hastane ve bakımevlerinde kullanılmak üzere üretilen, kedi büyüklüğünde ve yavru foğa benzeyen bu sempatik robot, otizm spektrum bozukluğunun özelliklerini analiz edebiliyor. Olumsuz duygu ve davranışları azaltmak, sosyal katılımı artırmak ve olumlu ruh halinde kalmak gibi faydaları vardır. Dokunmaya duyarlı olan ve insanlarla kucaklaşmak için tasarlanan bu robot, gerçek yavru foklar gibi sesler çıkararak isimleri öğrenebiliyor ve bireyle etkileşime geçebiliyor. Paro’nun olumsuz duygu ve davranışları azaltmak, sosyal katılımı artırmak ve olumlu ruh halinde kalmak olmak üzere 3 temel faydası vardır. Ayrıca Paro’nun kaygı, gerginlik, ağrı ve depresyonu azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır.

6 Şubat’ta meydana gelen ve 11 ilimizi etkisi altına alan Kahramanmaraş merkezli depremin ardından Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi tarafından depremzedelere takviye amacıyla kurulan “Deprem Travma Psikolojik Destek Hattı” bir yardım hareketini daha beraberinde getirdi.

NPİSTANBUL Hastanesi’nin bu girişiminde Türkiye’ye katkı sağlamak isteyen Japon Dış Ticaret Örgütü (JETRO), depremzedelere psikolojik destek sağlamak için görünüşü, sesleri ve davranışlarıyla fok yavrusu şeklinde modellenen ve terapi için özel olarak tasarlanmış bir robot yarattı. Beyin sarsıntısında ailelerini kaybeden bireylere yardım edin. Yaşadığı travmalara uyum sağlaması için NPİSTANBUL Hastanesi’ne bağışladı. Hayvan terapisinin olumlu etkilerinden yararlanılarak tasarlanan Paro adlı fok benzeri robot, Japonya ve Avrupa’da kullanılıyor.

Otizmin özelliklerini analiz edebilme

Özellikle hastane ve bakımevlerinde kullanılmak üzere üretilen robot, yaşlı bunama hastalarına zihinsel destek sağlamak için kullanılan bebek fok foku modelinde tasarlandı.

Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar üzerinde robotların etkilerini değerlendirmek için yapılan bir araştırma sonucunda sayısız faydası olduğu görüldü. Paro, otizm spektrum bozukluğunun özelliklerini analiz edebiliyor ve otizm spektrum bozukluğundan kaynaklanabilecek korkuyu azaltmaya yardımcı olan kontrollü ortamlar yaratarak müdahale edebiliyor.

Anksiyete, gerginlik ve depresyonu azaltmak için klinik çalışmalar mevcuttur.

Üsküdar Üniversitesi NPİstanbul Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin “Paro, kognitif hastalıkların tedavisine teknoloji ve yapay zekanın katkısını gözlemlediğimiz nörolojik terapi robotu. Nörolojik hastalıkların tedavisinde insana dokunmak, empati kurmak ve hastanın duygularını paylaşmak değerlidir. Paro, depremzedelere destek olmak için bize bağışlanan çok insancıl bir robot. Bu robotu depremzede ve yakınlarının yanı sıra otizm spektrum bozukluğu, demans, duygusal ve davranışsal yükler, bilişsel bozukluklar, gelişimsel bozukluklar, travma sonrası gerilim bozukluğu, sosyal izolasyon ve palyatif hastalarda da deneyimleyeceğimize inanıyoruz. Çünkü robotun 3 temel faydası var: Olumsuz duygu ve davranışları azaltmak, sosyal katılımı artırmak ve olumlu ruh halinde kalmak. Ayrıca Paro’nun kaygı, gerginlik, ağrı ve depresyonu azalttığı klinik olarak kanıtlanmıştır.” Tedavide kullanımından bahsetti.

Terapist rolü olan bir kişi gibi davranabilme

Paro, onunla etkileşime girenler için sosyal bir arkadaş olduğu için çocuklara da fayda sağlayabilir. Artan katılım, artan dikkat seviyeleri ve ortak dikkat gibi yeni sosyal davranışların uyarıcı etkilerini ortaya çıkarabilir. Paro, oyun arkadaşı, sosyal aktör ve terapist rollerinde insan gibi davranma yeteneğine sahiptir.

Hem yetişkin hastalar hem de çocuklar için bir oyun olarak nörolojik veya bilişsel bozukluklarla baş etmelerine ve kendilerini uygun hissetmelerine yardımcı olabilir. Darülaceze gibi bakım merkezlerinde de kullanılabilir.

Şarj olması için elektrikli emziğini emmesi gerekiyor

Paro, yüksek teknoloji özelliklerine ek olarak, kürkünü kaplayan üç mikrofon ve on iki dokunsal sensöre sahiptir. Kedi büyüklüğündeki bu sevimli robot, dokunmaya duyarlı bıyıkları sayesinde uzuvlarını ve gövdesini sessizce hareket ettirebiliyor. Şarj olması için elektrikli emziğini emmesi gerekiyor. Paro, rakibine kuyruğunu hareket ettirerek karşılık verir. Dikkat çekmek için ağlıyor, seslere ve ismine tepki veriyor. İnsanlarla kucaklaşmak için tasarlanan bu robot, gerçek bebek foklara benzer sesler çıkararak isimleri öğrenebilir ve bireyle etkileşime geçebilir. Kısacası canlıymış gibi tepki verebiliyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu