Haber

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, EOKA’yı İsrail’e benzetti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsrail’in geçmişte Filistin’e yönelik tutumunu EOKA terör örgütüne benzeterek, “Bizler, benzer şiddet olaylarını yaşayan bir halk olarak Kıbrıs Türk halkı olarak o zor yılları yaşadık. Kıbrıslıların Mücadele Teşkilatı (EOKA) teröristlerinin eline geçti. “Halkımızın katledildiğini bütün dünya biliyor. Özellikle bu çağda yapılanlar asla kabul edilemez” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a geldi. Program çerçevesinde Afyonkarahisar Valisi Doç. Başkan Tatar, Kübra Güran Yiğitbaşı’nı ziyaret ederek gazetecilerin soruları üzerine gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Sorular üzerine İsrail’in Filistin’de gerçekleştirdiği saldırılara değinen Cumhurbaşkanı Tatar, “Türkiye’de olduğu gibi Filistin’de de olup bitenleri büyük bir endişeyle izliyoruz. Yapılanlar özellikle İsrail’de asla kabul edilecek bir olay değil. Bu çağda… Temiz insanlar, siviller, çocuklar “Bu şekilde öldürülmek ve bu kadar zalimce bir eylemin devam etmesi, günümüzün insanlığa maliyeti göz önüne alındığında kabul edilemez. Biz de şiddetle kınıyoruz” dedi.

“Böyle bir anlayış yoksa karşı tarafın neler yapabileceğini görüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Tatar, açıklamasında geçmişte EOKA’nın Kıbrıs Türk halkına yaptıklarıyla yaşananları karşılaştırarak şunları söyledi:

“Biz Kıbrıs Türk halkı olarak, bu tür şiddet olaylarına maruz kalan bir halk olarak, o sıkıntılı yıllarda halkımızın Kıbrıs Milli Mücadele Teşkilatı (EOKA) teröristleri tarafından katledildiğini biliyoruz. Kıbrıs’ta çözüm için iki devletli çözüm olmalıdır. Anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin garantör ülke statüsünden ve adada barış ve huzurun garantörü Türk ordusunun varlığından asla vazgeçilmemelidir. Görüyoruz ki Kıbrıs Türk halkının kırmızı çizgisi budur. Böyle bir anlayış yoksa karşı tarafın (İsrail’in) neler yapabileceğini görüyoruz. Kıbrıs “Biz Türkiye’deki tüm bu endişe verici olayları bu anlayışla izliyoruz. Filistin halkına bir kez daha sabır diliyorum. Hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum.”

Alman askerlerinin adanın güneyine konuşlanmasına tepki

Alman ordusunun özel kuvvet askerlerinin Rum tarafına konuşlandırıldığı haberine değinen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türkiye Cumhuriyeti sorunu yakından takip ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarıyla çözüm önerilerinde bulunuyor. Bütün bu olaylara karşı büyük bir ferasetle doğru yolu seç. Dünya.” “Devletlerle istişare edilerek bu duruma bir an önce son verilmesi için çaba sarf ediliyor. Kıbrıs’ın güneyine başka ülke askerlerinin yerleştiği haberlerini de takip ediyoruz. Çünkü Kıbrıs’ın garantörü Türkiye Cumhuriyeti’dir ve Kıbrıs’tır. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu tür olaylardan haberdar olması gerekir.” “Dolayısıyla tüm bunları takip edip önlem almak bizim temennimizdir” dedi.

“Farklı baskılara rağmen direndik”

KKTC’nin egemen bir devlet olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar, buna Güney Kıbrıs’ın kendisini tüm Kıbrıs’ın hükümetiymiş gibi tüm dünyaya tanıtmayı başardığını vurgulayarak tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Tatar, “Biz egemen bir devletiz. Bu devlet, Türkiye Cumhuriyeti ile her türlü işbirliği ve uyum içinde çalışma anlayışıyla orada her zaman varlığımızı sürdürmektedir. Güney Kıbrıs kendisini tüm dünyaya sanki bir ülkeymiş gibi tanıtmayı başarıyor.” Tüm Kıbrıs’ın hükümeti. Çünkü 1964’te Birleşmiş Milletler tarafından kabul edildi.” Kıbrıs Cumhuriyeti’nin aldığı kararla Türk devletini Türk devletinin dışına ittikten sonra, Türkiye Cumhuriyeti tek tanınan devlet ve söz veren devlet olarak muamele görüyor. Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin özünde iki kurucu ortak bulunmaktadır. Bunlardan biri Kıbrıs Türk halkı, diğeri ise Rum halkıdır. Tarihimize baktığınızda 1571 yılından bu yana Lozan Antlaşması’nın içindeyiz. Kıbrıs 1923 yılına kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçasıydı. Dolayısıyla atalarımız Kıbrıs’ı 352 yıl kesintisiz yönetmiş ve yönetmişlerdir. Daha sonra İngiliz sömürge yönetimine de oradaki çeşitli baskılara rağmen direndik ve 1960 yılında dönemin başbakanı merhum Adnan Menderes ve Dışişleri Bakanı Fatih Zorlu’nun büyük çabalarıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Garantör ülke Kıbrıs Cumhuriyeti. Kıbrıslı Türkler onun kurucu ortağı oldu. Dolayısıyla bütün bunlara baktığımızda Kıbrıs’ta olup bitenlerden Türkiye’nin de haberdar olması gerekir” dedi.

“Kıbrıs’ın tek başına Avrupa Birliği’ne girmesine izin vermek büyük hataydı”

Rum tarafının Avrupa Birliği’ne (AB) kabulüne de tepki gösteren Cumhurbaşkanı Tatar, açıklamalarına şöyle devam etti:

“Kıbrıs’ı tek başlarına Avrupa Birliği’ne kabul etmeleri büyük bir hataydı. Çünkü 1960 Kıbrıs Kuruluş Anlaşmaları böyle bir konuda Türkiye Cumhuriyeti’ne danışılması gerektiğini söylüyor. Türkiye Cumhuriyeti adanın garantörüdür ve bu nedenle tek taraflı olarak ne kimseye, ne Kıbrıslı Türklere, ne de Kıbrıslı Türklere danışamaz.” Türkiye’nin Kıbrıs’ı tek taraflı olarak Avrupa Birliği’ne ilhak etmesinin ne kadar yasa dışı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla Kıbrıs’ta askeri bir gelişme olacaksa Türkiye Cumhuriyeti’nin bundan haberdar olması gerekir. Temel anayasa “Bunu gerektirir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti adanın garantörüdür. Biz bizzat Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki tüm bu gelişmeleri bu hassasiyetle takip ediyoruz ve elbette Türkiye ile her konuda istişarede bulunuyoruz. “

Açıklamanın ardından program basına kapalı olarak devam etti. – AFYONKARAHİSAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu