Haber

Sedir tohumunun ağaç yolculuğu başladı

TÜRKİYE’nin en büyük fidanlıklarından Kahramanmaraş’taki Tekir Fidanlığı’nda, sedirin tohumdan ağaca yolculuğu başladı. Kadın işçiler tarafından kozalaklardan çıkarılmaya başlanan tohumlar, 2 yıl sonra fidan olarak Türkiye’nin dört bir yanına gönderilerek geleceğin ormanı olacak.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü’nün Onikişubat ilçesinin Tekir Mahallesi’ndeki fidanlığında, sedir fidanı üretimi için çalışmalar başladı. Bu sene emekçiler tarafından toplanan 25 ton kozalak, yumuşaması için bir müddet suda bekletildikten sonra bayan emekçiler tarafından parçalanmayla başlandı. Parçalanan kozalaklar, daha sonra açık havada kurutulmaya bırakılırken, elenip tohumları ayrıştırılıyor akabinde da tüplere dikiliyor.

Tekir Fidanlığı Şefi Orman Mühendisi Remzi Tefek, 1968’den bu yana fidanlıkta sedirden karaçama, ardıçtan fıstık çamına, andızdan erguvana kadar birçok orman ürününün üretildiğini ve bu fidanların gelen talebe göre Türkiye’nin dört bir tarafına gönderildiğini söyledi. 96 bin metrekarelik açık alana sahip fidanlığın yaklaşık 5 milyon üretim kapasitesi olduğunu ve fidanlığın asli tipinin Toros sediri olduğunu belirten Tefek, 100 kilo kozalaktan 7 kilo tohum çıktığını, 1 kilo tohumdan da 4 bin sedir fidanının yetişildiğini kaydetti. Tefek, şöyle devam etti: “Toros sedirimizin 2 yaşında bir fidan haline gelmesi için 50 ay üzere bir mühlet gerekli. Bunun 26 ayı tohumunun olgunlaşma süreci. Olgunlaştıktan sonra ekim-kasım üzere olgunlaşan bu kozalakları topluyoruz sonra kozalakları buraya getirip 20-25 gün teknik sürece tabi tutuyoruz. Daha sonra bu tohumları çıkarıp tüplü poşetlerde yahut çıplak tarla sürümü üzere yastıklarımıza bu tohumları ekiyoruz. 2 sene de dikime hazır hale gelme süreci var. Yani 50 ay üzere bir müddette dikime hazır hale geliyor. Dışarıdan bakıldığında çok kolay üzere görünüyor ama bayağı bir şiddetli ve meşakkatli süreçlerden geçiyor.”‘BU KADAR EMEK VERİYORUZ, YANGINLAR GÖRDÜKÇE İÇİMİZ ACIYOR’

Tohumların kozalaklardan çıkarılıp tüple ekilmesine, fidanların yetiştirilmesinden toprağa dikimine kadar her anında yer alan kadın işçiler ise yaptıkları işin hem zahmetli hem de yorucu olduğunu belirtti. 3 yıldır fidanlıkta çalıştığını belirten işçilerden Fatma Budak, “Kozalaklar dağlardan toplanıp getiriliyor. Günlerce ıslanıyor ondan sonra da elimizde açıp tohumları çıkarıyoruz. Çok sıkıntı bir iş. Evvel kozalakları elimizle ayıklıyoruz sonra makinelere gidiyor orada eleniyor. Ondan sonra tekrar bize geliyor ve elimizle yoğuruyoruz. Daha sonra tekrar eliyoruz ve tohumlar çıkıyor. Daha sonra tohumları tüplere ekiyoruz ve fidan haline gelince de ekiyoruz. Bu kadar emek veriyoruz ve orman yangınlarını gördükçe içimiz acıyor. Zira bir fidanı yetiştirmek kolay değil, çocuk üzere bakıyoruz burada” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara nakliyat
Başa dön tuşu