Türkiye’de Karavan Sektörü Hızla Büyüyor
Türkiye’de karavan sektörü pandemi sonrası vites artırdı. Karavan son zamanlarda hobi olmaktan çıktı. Bu alanda uzun yolculuklarda kullanılacak karavanlar hem sıfırdan imalat yapılarak hem de mevcut araçların dekorasyon ve tasarımı yapılarak üretilmektedir.
Pandemi sonrasında Türkiye’de karavan kullanımı oldukça arttı. Son dönemde bu alanda faaliyet gösteren firma sayısı 450’ye ulaştı. Firmaların dışında hobi amaçlı kendi araçlarını karavana çeviren gezginler de eklenince Türkiye’de farklı bir karavan pazarının ortaya çıktığı görülüyor.
Sektör şu anda dünya ile entegre değil ancak hızlı gelişimle dünyadaki 20 milyon plakalı karavan pazarından yüksek bir pay almayı hedefliyor. Türk kervanı şubesi olarak bu alanda uluslararası organizasyonlar düzenlenmektedir.
Üretimde 5 kat büyüme
Pandemi döneminde üretimde 5 kat büyüme yaşandığını anlatan şube temsilcisi Tamer Karaoğlu, “İhracatta da yüzde 400 artış yaşadık. Pandemi ile birlikte hayatımıza karavan hayatı girdi. Karavan üreticileri ciddi oranda arttı. Diyebiliriz” karavan ekonomisinin ve sektörünün oluştuğunu ve bu branşın hızla büyüdüğünü, şu anda 450 kayıtlı ve binin üzerinde üreticinin bulunduğunu, dilerseniz kendi minibüsünüzü yaptırabileceğiniz gibi sıfırdan da yaptırabilirsiniz. gezi karavanı ve karavan olarak ikiye ayrılıyor. Uzun ve sık yolculuklarda karavan, yılda bir kez yapılacak gezilerde ise gezi karavanı tercih ediliyor.” dedi.
“32 ülkeden ziyaretçi ağırlayacağız”
Bu alanda katılımın yoğun olduğu organizasyonların bulunduğunu ve 13 – 17 Eylül tarihleri arasında büyük bir fuar düzenleyeceklerini belirten Karaoğlu, “Çok yakın zamanda İstanbul Pendik Marina’da karavan fuarı düzenleyeceğiz. Sektörün önde gelen 80 firmasından Fuara Türkiye’den ve yurt dışından 5 yabancı firma katılacak.” 32 ülkeden binlerce karavan tutkununu ağırlayacağız” dedi.
Türk karavan sektörünün yakın zamanda operasyonel ve ekipman açısından hızlı bir gelişme göstererek dünyada ilk 5 ülke arasına gireceğini vurgulayan Karaoğlu, “Çok ciddi bir üretim talebi var. Bir firma ayda 60 karavan üretebiliyor, bir firma ayda 60 karavan üretebiliyor. karavan şirketi 25 adet üretebilir.”
Sektörün genel olarak en büyük ihtiyacının nitelikli personel olduğunu kaydeden Karaoğlu, “Bu alanı meslek edinecek genç arkadaşlara ihtiyacımız var. En büyük ihtiyacımız ise karavandaki mobilya ve elektrik aksamlarını ayarlayacak nitelikli elemanlardır.”
‘Kervan köyleri’ kuruldu
Pandemi ile birlikte artan izole yaşam arzusu, karavan sektörünün gelişmesiyle birlikte devam etti. Her türlü altyapı ihtiyacı düşünülerek oluşturulan karavan kamp alanlarıyla izole yaşam yaz-kış yaşanabilir hale geldi.
50 araç kapasiteli oluşturulan alanda karavanlara elektrik, internet ve atık gider hizmetleri veriliyor. Kamp alanı hakkında bilgi veren tesis sahibi Atıf Düzgün, “Kamp alanımız 50 araç kapasiteli. Geldiklerinde araçlarımızı elektrik, temiz su ve atık suyumuzun olduğu arsalara yerleştiriyoruz. Masraflarımız var. Bölgemizde kamera ve internet var. Tesisimiz 12 dönümlük arazi üzerine kurulu, çevresinde marketler de var. “Ayrıca var. Ulaşımın kolay olduğu bir konumdayız” dedi.
Ağırlıklı olarak yıllık talep aldıklarını belirten Düzgün, “Genellikle yıllık konaklama talepleri alıyoruz. Kışlama dediğimiz hem yaz hem de kış aylarında kalabilirler. Sektörde karavan fazla olduğu için yeterli kamp alanı yok. Açılan kamp alanları hemen doluyor, mevcut talep fazla. Kalmak isteyenler tek başlarına kalabilirler.” “Karavan sahibi olmaları lazım” bilgisini verdi.
“Uzaktan çalışanlar uzun süre kalabilir”
Yaz boyu, kışın ise hafta sonları çocuklarıyla birlikte kampta kalan aileler var. Uzaktan çalışma imkanına sahip olanlar ise burada bulunan internet hizmetiyle işlerini yapıyorlar. Çocukların burada doğayla iç içe bir yaşam sürmesinden mutlu olduklarını belirten Süleyman Yücel, “Bu tür alanlarda uzun süre kalabiliriz. Okulların bizi bağlamadığı bir dönemde bu imkanı değerlendirebiliriz. bir yaz tatili ve doğayla iç içe olmak, çocuklarımızı güvenli bir ortamda özgürce yetiştirmek, toprağa dokunmak.” Bu büyükşehirlerin sorunu. Tüm temel ihtiyaçlar burada karşılanabiliyor. Burada ayaklarınız çamurlu olacaktır, sineklerle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz, en büyük problemler bu gibi durumlardır. Yaz geceleri geç bitiyor ve geç uyuyoruz. Sabah uyandığımızda bahçeyle ve çiçeklerle ilgileniyoruz. Hafta içi işlerimi bilgisayarımla uzaktan yapabiliyorum. “Ben halledebilirim” dedi. – İSTANBUL