AK Parti’yi örnek gösteren İsmail Saymaz’dan Kılıçdaroğlu’na: 3. Ahmet Çeşmesi sanıyorsunuz!
14 Mayıs seçimlerini hem TBMM hem de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde mağlubiyetle tamamlayan CHP’de hayal kırıklığı yaşanırken, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun paylaşımı muhalefet cephesini karıştırdı.
CHP Bilgi ve Bağlantı Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in istifası gündemdeyken, Davutoğlu sosyal medyaya karşı gibi görünüyor. “Milletvekillerimizle ilk grup toplantımızı genel merkezimizde gerçekleştirdik. Hayırlı uğurlu olsun”paylaştı
Davutoğlu’nun paylaşımının ardından muhalefet temsilcileri ve seçmen öfke patlaması yaşadı. Gelen tepkiler üzerine Davutoğlu paylaşımlarını silmek zorunda kaldı.
Kılıçdaroğlu’nun 39 milletvekilini masanın küçük ortaklarına vermesi CHP’ye yakın medyanın da gündeminde.
CHP’ye yakınlığıyla tanınan Gazeteci İsmail Saymaz,Sözcü gazetesinde çıkan yazısında Kılıçdaroğlu’nu eleştirdi.
“DÖRT PARTİ CHP KAÇ OY VERDİ?”
Geleceği, DEVA, Saadet ve Demokrat Parti’nin Millet İttifakı ve CHP’ye katkısını tartışmak gerektiğini vurgulayan Saymaz, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sormak lazım. Dört parti CHP’ye kaç oy aldı? Ve aldıkları oyların karşılığında kaç milletvekili aldılar?”
2018 seçimlerinde CHP yüzde 22,6 oyla 11 milyon 259 bin 53 oy aldı ve 146 milletvekilini TBMM’ye gönderdi. Bu milletvekillerinden ikisi Saadet Partisi’ne geçmişti.
14 Mayıs’ta yüzde 25,33 oyla 13 milyon 791 bin 299 oy alan CHP, 169 milletvekili seçti.
CHP, 2018 yılına göre Meclis’teki sandalye sayısını 23 artırdı. Ancak DEVA’ya toplam 39 milletvekili gittiğinde 11’i geleceğe, 10’u Saadet’e, 3’ü Demokrat’a, Biri İYİ Parti’ye, CHP’nin milletvekili sayısı 130’a düşecek.
2018’e göre CHP Meclis’te 16 sandalye kaybetmiş olacak.
Saymaz, CHP’nin kaybetmesiyle ilgili olarak, “Bu taksiyi kurtlar yapmaz, ‘Keşke kuzular kral olsa’ diyeceğim, CHP’lilerin bu taksiyi yapması şaşırtıcı.”söz konusu.
“PARLAMENTO GRUBU DEĞİL İNANIYORUM, 3. AHMET ÇEŞMESİDİR!”
CHP’nin aldığı 2 buçuk milyon oyunu DEVA, Saadet ve Demokrat Parti’nin kazanıp kazanmadığını soran İsmail Saymaz, il il hesapladı:
” İstanbul’da milletvekili sayısı 2018’e göre 1 artarak 98’e yükseldi. CHP 2018’de 28 milletvekili kazandı. 14 Mayıs’ta bu rakam 31’e yükseldi. 13’ü ittifaka gitti. CHP’nin 18’i kaldı. Yine de nasıl alışveriş yapılır?
Ankara’ya bir göz atalım. CHP 2018’de Ankara’dan 10 milletvekili çıkardı. 14 Mayıs’ta 13’e çıktı. Dördü ittifaka gitti. Dokuz kaldı! homurdandığını duyabiliyorum.
Şimdi İzmir’e gidelim. CHP 2018’de 14 milletvekili çıkarmıştı. Bu yıl 13’e düştü. Üçü ittifaktan ayrıldı. 10 yaptı.
CHP, Muğla, Samsun, Denizli, Balıkesir ve Konya’da milletvekili sayısını korudu. Ancak ortaklarından her birine birer tane dağıttı.
Bursa ve Antalya’da 5 olan milletvekili sayısı 6’ya çıktı ve 2’si ittifaka katıldı.
Düşünürsünüz… Meclis Kümesi değil, 3. Ahmet Çeşmesi.
Sadece Tekirdağ, Manisa, Gaziantep, Kayseri, Kocaeli, Mersin ve Adana’da bir önceki seçime göre birer birer arttı. Vekil ortaklardan birine gitti.”
“YÜZDE 2’Yİ BULMAYAN OYLARLA UYGUN TARAFIN EŞİT VEKİLİ KATILDILAR”
Saymaz, dört partinin CHP’den aldığı oy oranının hiçbir zaman bilinemeyeceğini hatırlattı. “Toplam oyları yüzde 2’yi bile bulmazken yüzde 10 oy alan İYİ Parti’ye denk milletvekili sayısına ulaştıkları bir gerçektir.”değerlendirmesini yaptı.
AK PARTİ ÖRNEĞİ VERDİ, “CHP’DEKİ SEVGİYİ ANLAMAK ZORUNDA KALDIM” DEMİŞTİ
CHP’nin milletvekili kontenjanlarını hangi verilere göre dağıttığını soran Saymaz, yazısına şöyle devam etti:
“Bence tek bir nedeni var. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı adaylığı döneminde Altı Masa’da verdikleri desteğe karşılık listelerini dört lidere açtı.
Yanlış anlamayın. İttifak partileri dahil olmasın demiyorum. Ancak AK Parti Hüda-Par’a dört, DSP’ye bir milletvekili garantisi verirken, CHP’deki savurganlığı anlamakta güçlük çekiyorum.”
DEVA, Gelecek ve Saadet Partisi’nin tek çatı altında seçime girerek farklı ittifaklar kurması gerektiğini kaydeden Saymaz, şöyle konuştu: “Bu şekilde AK Parti ve MHP’nin kararsız üyeleri için bir alternatif yaratılabilir ve Refah Partisi’ne bir daha yer kalmaz. DEVA’nın bu teklifi kabul etmediğini biliyoruz.”söz konusu.
İkinci senaryonun 4 partinin CHP ile ÂLA Parti arasında bölünmesi olduğunu hatırlatan Saymaz, şu ifadeleri kullandı:
“Örneğin CHP’den DEVA ve Demokrat, İYİ Parti’den Saadet ve Gelecek girebildi. UYGUN Partisi de bu teklife sıcak bakmadı. Bütün yükü CHP omuzladı. Bu anlaşılır bir durumdu.
Kabul edelim… Bu partilerin oy oranlarıyla ters orantılı biçimde daha fazla kota tahsis edildi. İstanbul, Ankara, İzmir gibi şehirlerin garantili sıralamaları verildi. Aralarından bazı eski milletvekilleri bile kendi şehirlerinden giremediler.
Bir de rakiplerin olumsuz imajına göre adaylıkta ısrar edenler var. Parlamenter konumlarını Türkiye’nin geleceğinin önüne koyuyorlar.
Dört partinin liderleri seçim kampanyası boyunca ne miting düzenleyebildiler ne de etkili bir propaganda yürütebildiler. CHP’lilerin doldurduğu meydanlarda ve CHP’nin etkisinde olduğu televizyon kanallarında konuşmalar yaptılar.
Böylesine korkunç bir pazarlığın sonunda kaybeden CHP’liler oldu. Gelecek, DEVA, Saadet ve Demokrat faydalarla çıktı.
Bu yüzden mahalle yas tutuyor… Davutoğlu 11 milletvekiliyle poz veriyor.
Saadet Partisi Genel Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Çebi’nin yazısı şöyle:
‘Temel Karamollaoğlu’na gönülden teşekkür ediyorum. Milli Görüş tarihinin en zor döneminde alınan bu stratejik kararla, yüzde -1 oya rağmen Saadet Partimizin mecliste 10 milletvekili ile temsil edilmesine vesile olmuştur.’
Ne yazık. Doğrusu, yazık. 28 Mayıs’a 10 gün kaldı.
21 yıllık yorgunluğuna, yıkıma ve iflasa sürüklediği ekonomiye, maske bile dağıtamadığı pandemiye, enkaz altında kaldığı depreme rağmen ikinci tura çıkıyor. Kılıçdaroğlu karşısında Davutoğlu, Babacan, Karamollaoğlu ve Uysal kaybeder.
“SAYIN ÖĞRETMENİM ŞİMDİ ‘ESSELAMU ALAYKUM’ DEYİN”
Davutoğlu’nun fotoğrafına bakınca… İki yıl önceki ‘Esselamü Aleyküm diyorum, bütün Anadolu’yu ayağa kaldıracağım’ sözü geliyor aklıma. Sevgili hocam artık Esselamu Aleyküm deyin Anadolu ayağa kalksın. Zaman kalmadı.”
demirozuhaber.xyz